Státní zástupce oba muže obžaloval kvůli údajně zmanipulované zakázce na nákup osmadvaceti sypačů Iveco z roku 2009 za 128 milionů korun.

Podle žalobce byla zakázka předražena až o čtyřicet milionů korun. Kauzu bude řešit Okresní soud v Jihlavě a rozhodovat ji bude soudce Zdeněk Chalupa. Ten v současné době studuje spis. Hlavní líčení plánuje na březen či duben. Oba muži už několikrát dali najevo, že s obviněním nesouhlasí.

V Jihlavě se s největší pravděpodobností bude soudit i případ šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Ta čelí obvinění kvůli tomu, že na místo místopředsedkyně úřadu jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Podle policie to bylo v rozporu se zákonem, protože Vesecká neměla odpovídající praxi v oboru. Vitásková s obviněním nesouhlasí. V polovině ledna se byla seznámit se spisem a při té příležitosti podala návrh na zastavení trestního stíhání. O něm bude rozhodovat dozorující státní zástupce Kamil Špelda. Policie už vyšetřování dokončuje a spis by měl státní zástupce dostat ještě tento týden. „Po prostudování spisu rozhodnu o dalším postupu," podotkl Kamil Špelda.

Sedmnáct obžalovaných

Ještě v lednu začne jihlavský soud projednávat případ podvodů s auty, v němž figuruje celkem sedmnáct obžalovaných. Hlavní postavou kauzy je jihlavský tanečník Petr Paul. Obžaloba byla podána již v říjnu 2014. Vše zdržely personální peripetie na jihlavském soudu. Situace by se měla zlepšit už v letošním roce, protože na konci loňského roku byla pro jihlavský soud prezidentem jmenována nová soudkyně.

V letošním roce byla podána obžaloba také na dva bývalé starosty Cejle na Jihlavsku Františka Němce a Danu Poláčkovou pro zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Za to jim hrozí vězení od tří do deseti let. Podle obžaloby měli do účetnictví obce zakládat faktury za práce, které nikdy nebyly provedeny.

Jihlavský soud čeká i rozplétání složitého případu firmy LSD Direct. Celkem pět obžalovaných podle obžaloby připravilo několik lidí o byty a domy, kteří si vzali různě vysoké půjčky. Obžalovaní jim pak podle obžaloby dluh navyšovali o nesmyslné sumy. V případu figuruje patnáct poškozených.

Jeden z nejrozsáhlejších drogových případů na Vysočině se týká pětašedesátiletého Angličana Maurice Coveho žijícího v Jihlávce u Jihlavy. Podle obžaloby si v rodinném domě zařídil velkopěstírnu marihuany. Policie při domovní prohlídce zajistila patnáct kilogramů sušené drogy a kilogram hašiše. Angličan žil v domě sám a policie jej sledovala od začátku ledna loňského roku až do června. Cizinci hrozí až deset let za mřížemi. Jihlavský soud by měl případ začít řešit letos v březnu.

Zatím není jasné, který soud bude pokračovat v projednávání případu bývalého faráře Erika Tvrdoně z Havlíčkova Brodu. Podle obžaloby měl znásilnit několik věřících žen a pohlavně zneužít nezletilou dívku. U okresního soudu za to dostal pět let nepodmíněně a ústavní sexuologickou léčbu. Odvolací soud v Pardubicích ale rozsudek zrušil a nařídil nový proces. Žaloba pak přišla s novým posudkem na jednu z poškozených. Podle něj žena utrpěla těžkou újmu na duševním zdraví. Pokud by tomu tak skutečně bylo, hrozil by Tvrdoňovi přísnější trest a případem by se musel zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Kde bude proces pokračovat, musí nyní rozhodnout Vrchní soud v Praze. Zatím se tak nestalo. Erik Tvrdoň byl propuštěn z vazby a na pokračování soudu čeká na svobodě.

Dalším maratonem hlavních líčení bude letos pokračovat i projednávání vyděračské kauzy, v níž jsou obžalováni bývalý brněnský policista Martin Foltýn, recidivista Roman Motičák a Zdeněk Zapletal. V kauze už padlo několik rozsudků, ale odvolací soud v Brně případ vždy vrátil do Jihlavy k novému projednání. Po třetím odvolání už odvolací soud případ soudci odebral. Nový soudce tak bude muset celý proces zopakovat.

Měření hluku pro krajské silničáře

U ledu je stále rozdělaný soudní případ Aleše Fučíka a spol., kteří byli obviněni kvůli předraženým zakázkám na měření hluku pro krajské silničáře. Na pokračování čeká i případ bývalého jihlavského hokejisty Ivana Padělka a dvou lékařů obžalovaných z pojistných podvodů.
Pozornosti veřejnosti by nemělo ujít ani to, že vražedkyně ze Žďáru nad Sázavou Barbora Orlová bude muset v létě znovu před soud, který by měl rozhodnout, zda Orlová zůstane za zdmi detenčního ústavu. Tam ji poslal Krajský soud v Brně poté, co byla zbavena trestní odpovědnosti a shledána nepříčetnou. O prodloužení detence musí soud podle zákona rozhodovat každý rok.

U Krajského soudu v Táboře by letos také mohl padnout rozsudek nad Vladimírem Vovsem, který si měl u spoluobžalovaného Pavla Parduse objednat podpálení výrobní haly v Pacově na Pelhřimovsku. Za to jim hrozí trest od osmi do patnácti let vězení.