Vyšlo totiž najevo, že tehdy již plnoletý středoškolák Radek Vymazal, který tam měl na starosti především servis jízdních kol a vypomáhal i s další organizací a chodem tábora, pohlavně zneužil nezletilou dívku. Stalo se tak v noci z 12. na 13. července v pokoji, kde dívka spala. Podle obžaloby jí měl opakovaně sahat pod pyžamo a pod kalhotky na přirození, a to po dobu asi dvaceti minut.

„Je mi moc líto toho, co se stalo. Šlo o závěrečný večer a pil jsem alkohol. Byl jsem opilý a neměl jsem tušení, k čemu vlastně došlo. Až ráno mě vyhledala hlavní vedoucí tábora," uvedl obžalovaný Vymazal u hlavního líčení, které se konalo včera u okresního soudu v Havlíčkově Brodě. Právě vedoucí tábora, jíž se poškozená svěřila, podala na Vymazala trestní oznámení.

„Když jsme pro dceru s manželkou přijeli, odvedla si nás hlavní vedoucí stranou a sdělila nám, co se stalo. I to, že s obžalovaným již mluvila a on se jí doznal. Přemýšleli jsme, co máme dělat, a nakonec jsme ji požádali, aby obžalovaného zavolala a aby se dceři omluvil. V tu chvíli jsme to považovali za maximum možného," uvedl otec poškozené. Dodal, že obžalovaný za nimi přišel a s pláčem se omluvil jim i jejich dceři. Soud se samozřejmě zajímal o to, jestli nepříjemná zkušenost dívku, a to především psychicky, nepoznamenala.

Rodiče postupovali citlivě a správně

Znalkyně z oboru psychologie to ve svém posudku nevyloučila, současně ale zdůraznila, že díky správnému postupu a citlivému přístupu rodičů se mnohé podařilo zachránit. „Hodně jsem o tom s dcerkou mluvila. Pokaždé, když jsem cítila, že o tom hovořit chce. Přiměřeným způsobem jsem se jí snažila vysvětlit, k čemu a také proč asi došlo," řekla matka poškozené. Ta dodala, že dívka je v současné době v pořádku.

Obžalovaný krátce po návratu z tábora sám vyhledal odbornou pomoc a je doposud v péči ambulantního sexuologa. „Uvědomil jsem si, že něco není v pořádku," připustil obžalovaný.

Soudní znalec z oboru psychiatrie soudu sdělil, že obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou.

Vyloučil i poruchu osobnosti a konstatoval, že obžalovaný není závislý na alkoholu ani na drogách.

„V uvedeném případě se ale dopustil heterosexuálního pedofilního jednání, a to bylo potvrzeno i dalším odborným vyšetřením," konstatoval soudní znalec Jan Kolomazník. Ten podotkl, že alkohol snížil u obžalovaného jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti.

Znalec: Riziko recidivy je malé

Na otázku obhájce Josefa Tobišky, jestli mohl sám obžalovaný, a to i s ohledem na minimum dosavadních sexuálních zkušeností, rozpoznat svou deviaci, soudní znalec odpověděl, že nikoliv. Současně soudu sdělil, že riziko recidivy obžalovaného je při jeho plné abstinenci velmi malé.  „Ústavní sexuologická léčba proto není potřeba. Ambulantní léčení by mělo být zcela dostačující," řekl Kolomazník. S tímto stanoviskem se nakonec ztotožnily soud i obě procesní strany.

Žalobkyně trvala na tom, že se obžalovaný pohlavního zneužití nepochybně dopustil. Odkázala se přitom na zcela věrohodnou výpověď poškozené, která byla potvrzena i znaleckým posudkem, a dalšími výpovědmi svědků. Zohlednila však jeho dosavadní trestní bezúhonnost i fakt, že nepřistoupil až k souloži  a sám vyhledal odbornou pomoc. Prohlásila proto, že ambulantní sexuologická léčba je postačující a není třeba dalšího nápravného opatření.

Obhájce také nezpochybnil, že by se jeho mandant trestného činu, z něhož byl obviněn, nedopustil. „V tu chvíli ale o své sexuální deviaci, kterou se nyní aktivně sám za pomoci odborníků snaží eliminovat, nevěděl. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale tento případ má vlastně poškozené dva. Tu dívenku, ale i tohoto chlapce, který zjistil, že se bude muset po celý svůj další život dobře hlídat," uvedl obhájce a požádal soud, aby návrhu protistrany vyhověl. Současně zdůraznil, že se obžalovaný cíleně a vědomě alkoholu vyhýbá.

Vymazal v závěrečné řeči zopakoval, že lituje toho, co se stalo a znovu se omluvil rodičům poškozené.

Soud ho uznal vinným, od dalšího stíhání ale upustil. „Důležité je, že bude i nadále pod odbornou kontrolou a ochrannou léčbou a že se již k dětem nebude přibližovat. U místně příslušného soudu se bude také pravidelně hlásit, a bude to soud, který rozhodne, zda jeho důvody pro ochrannou ambulantní péči trvají nadále, či nikoli", uzavřela předsedkyně soudního senátu Hana Doubková. Rozsudek je pravomocný, procesní strany se přímo v soudní síni vzdaly práva na odvolání.