Hlavní organizátor celého zločinu Pavol Macko má jít do vězení na deset let, vystudovaný farmaceut z Vysočiny Jiří Majer odešel s trestem na devět let, jejich pomocníka Milana Odehnala poslal soud do vězení na osm let a šest měsíců.

Erika Rendeková a Iveta Krchová dostaly shodně devět let. Poslední obžalovaná Vendula Schuhová odešla nejmírnějším šestiletým trestem, který by si měla odpykat ve věznici s ostrahou. Ostatním nařídil soud trest vykonat v nejpřísnějším vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek zatím není pravomocný.

JIŘÍ MAJER. Jedez z šestice obžalovaných, kteří se před Krajským soudem v Brně zodpovídají z nelegálního obchodu s léky. Stíhán je vazebně.
Nelegální obchod s léky u soudu. Jiří Majer si přál být odhalen

„Někteří z obžalovaných si podali odvolání přímo v soudní síni, jiní si ponechali lhůtu,“ uvedla mluvčí soudu Eva Sigmundová.

Rozsáhlou kauzou, kterou kriminalisté z Vysočiny řadí k nejrozsáhlejším svého druhu, se tak bude muset ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Soud v Brně začal kauzu řešit letos 19. dubna. Většině obžalovaných, z nichž čtyři byli stíháni vazebně, hrozil až osmnáctiletý trest. Podle soudu si léky obstarávali od roku 2012 prostřednictvím falešných receptů. Šlo především o léky Lexaurin, Neurol, Diazepam, Adipex, Xanax, Zolpidem či Hypnogen a další.

Ilustrační foto.
Batole nechala na balkoně a šla popíjet

Všechno jsou to léky, které obsahují návykové látky a nesmějí se prodávat bez receptu. Skupina si ale měla nelegálně obstarat a prodat tisíce balení. Přesný počet není možné zjistit. Netuší to ani samotní obžalovaní. Na obchodu si měli dohromady vydělat nejméně 3,5 milionu korun.

Jiří Majer, který pochází z Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku, do obchodu spadl poté, co Macko zjistil, že Majer jako příležitostný lékárník dokáže sehnat recepty, falešná razítka lékařů i seznamy pojištěnců. Od toho už byl krůček k obřímu nelegálnímu obchodu. Později se k nim přidali i Rendeková a Krchová, která je dcerou majitelky lékárny ve středních Čechách.

Odehnal pak Majera i Macka vozil na různá místa po celé republice, kde se scházeli se svými odběrateli. Léky posílali i poštou na dobírku. Vendula Schuhová podle soudu spravovala internetové stránky, kde také ve velkém nabízela léky k prodeji.

Ilustrační foto
Otec dluží na alimentech na syna kolem sta tisíc korun