Obžalovanými jsou Ivoš Vrbka a Michal Volf, kteří byli 13. července loňského roku v baru Krokodýl v Ledči nad Sázavou a údajně tam měli napadnout jistého pana Blablu, který se prý v baru choval nespolečensky a navíc měl do baru zakázaný vstup od provozního. Ten obžalovaným proto zavolal a chtěl, aby Blablu z baru vyhodili.

„Šel jsem za údajným Blablou ke stolu, který tam seděl s dalšími lidmi a snažil jsem se mu říct, ať se chová slušně, dopije a z baru odejde. Z jeho party jsem měl strach, a tak jsem zavolal Vrbkovi," uvedl ve své výpovědi obžalovaný Volf. Vrbka neváhal a do baru za svým kamarádem přijel. „Vtom, jak Vrbka držel Blablu, se rozbil půllitr. Já ho začal uklízet a Vrbka zatím vyvedl Blablu ven," popisoval Volf.

Vrbka si myslel, že Blabla chtěl půllitr po Volfovi hodit. „Viděl jsem, jak v ruce drží půllitr. Myslel jsem si, že ho chce po Volfovi hodit, a tak jsem ho vyvedl ven. Tam se mi omluvil, šel zaplatit a odešel. O několik dní později jsme se ale dozvěděli, že to vůbec Blabla nebyl, ale že to byl úplně cizí muž," vypověděl Vrbka. To, že šlo o někoho jiného, řekl Vrbkovi sám Blabla, když se před několika měsíci potkali na benzinové pumpě, kde se údajně bavili o tom, co na soudě budou vypovídat. Blablu přesto někdo v baru Krokodýl napadl. „Provozní mi zakázal do jeho baru chodit, a já tam i přesto šel. Řekl mi, ať vypadnu. Vtom mě někdo chytil pod krkem a táhl ven. Nevím, kdo to byl, měl jsem v očích slzný plyn. Skoro nic si z toho nepamatuji," řekl svědek Blabla s tím, že do baru Krokodýl od té doby nechodí. Barmanka u soudu uvedla, že Blablu zbil, muž, který měl tetování. I Vrbka několik tetování na těle má, kdo tedy Blablu zbil se neví. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, protože státní zástupce, obhajoba i zmocněnec vyžadují vyslechnutí dalších svědků.

Na světelské pouti napadl muže

Ivoš Vrbka není ale obžalovaný pouze kvůli tomuto incidentu. Na pouti, která se konala 27. září 2013 ve Světlé nad Sázavou, měl napadnout Romana Syrovátku. „Procházel jsem pouť s mojí přítelkyní a jejími kamarádkami. Když vtom mě někdo zezadu napadl. Praštil mě do hlavy. Tím, jak byla rána bolestivá, sehnul jsem se, a pak upadl. Cítil jsem, jak do mě někdo kope. Rukama jsem si chránil obličej. Nebránil jsem se. Útočník na mě pokřikoval sprosté nadávky. Podle hlasu a siluety jsem poznal, že je to Vrbka," vysvětlil soudu Syrovátko. První pomoc mu poskytl záchranář v civilu a kamarádka jeho přítelkyně. Ta měla celou událost natáčet na telefon. Vrbka se bránil tím, že to na něj celé nahráli. „Celé to začala natáčet, až v půlce incidentu. Nebylo tam vidět, kdo koho první napadl. Byl to totiž Syrovátko, který mě zezadu napadl," hájil se Vrbka. Dvě svědkyně to před soudem ale vyvrátily. „Šla jsem tak dva metry za Syrovátkem a viděla, jak na něj Vrbka běží. Semlelo se to tak rychle. Několikrát ho kopl do hlavy, břicha a zad. On sám žádné zranění neměl," popisovala svědkyně. Případ byl odročen na 30. září, kdy soud vyslechne zbytek svědků těchto dvou událostí.

Beáta Dvořáková