Na šest desítek zákazníků z celého Česka se ale telefonů nikdy nedočkalo, přestože za ně všichni předem zaplatili. Dvacetiletý Dominik Kalina a o dva roky starší Filip Šoula si takto od loňského do letošního března vydělali přes 261 tisíc korun. Za podvod jim nyní hrozí vězení od jednoho do pěti let.

„Ze začátku jsme nějaké telefony objednali a dodali. Pak jsme ale na některé objednávky zapomněli. Nakonec jsme zjistili, že je to pro nás snadný výdělek. Objednávky i peníze jsme přijímali, ale telefony jsme neposílali. Dělali jsme to tak celou dobu. To, co je v obžalobě, je pravda," přiznal ve středu Kalina u Okresního soudu v Jihlavě.

S pochybným podnikáním začal mladík už na střední škole. Přidal se k němu vyučený automechanik Filip Šoula. „Nasedli jsme do rozjetého vlaku, z něhož nešlo vystoupit. Byly to snadno vydělané peníze a já jich potřeboval hodně, protože jsem byl závislý na alkoholu a měl jsem psychické problémy," vysvětloval u soudu Filip Šoula.

Kalina přiznal, že všechny peníze utratil pro vlastní potřebu. „Kupoval jsem si oblečení, rozhazovali jsme na diskotékách i v hospodách," popsal Kalina. Oba mladíci jsou od března ve vazbě, protože hrozilo, že budou v podvodech pokračovat. Oba se před soudem dušovali, že si ve vězení uvědomili, že jako kriminálníci dál žít nechtějí a udělají všechno pro to, aby poškozeným vrátili jejich peníze.

„Dřív mi bylo jedno, že jsem připravil lidi o peníze, které oni tvrdě vydělali, ale po čtyřech měsících ve vazbě jsem pochopil, že takto žít nechci," kál se Kalina.

Oba mladíci měli v soudní síni početný dívčí fanklub. Z poškozených nepřišel nikdo. Na hlavní líčení se přišla podívat i babička jednoho z obžalovaných. Podle ní ji její vnuk vždy ujišťoval, že to, co dělá, je legální. Jenže Kalina už byl v minulosti za podvod odsouzen. Soudci navíc řekl, že byl trestán i za pohlavní zneužívání. Filip Šoula byl trestán za jízdu pod vlivem alkoholu, řízení bez řidičského oprávnění a také podvod.

I přes jejich plné doznání, spolupráci s vyšetřovateli i projevenou lítost a snahu nahradit způsobenou škodu jim reálně hrozí nepodmíněný trest. „Uvědomuji si, že nás čeká dlouhý trest," odpověděl Šoula se svěšenou hlavou na dotaz soudce Zdeňka Chalupy, jaký rozsudek očekává. Hlavní líčení se od samého začátku jevilo tak, že směřuje k rozsudku. Když ale obhájkyně Kaliny přišla těsně před závěrečnými řečmi s procesní námitkou, kterou soudce nemohl na místě vyřešit, musel projednávání případu odročit. Soudce ještě předtím rozhodl, že oba obžalovaní i nadále zůstanou ve vazbě. Hlavní líčení by mělo pokračovat v polovině září, kdy by mohl padnout také rozsudek.