Zatím neznámí podvodníci mají tentokrát na svědomí dvě nešťastné seniorky na Jihlavsku. Jedna přišla o šedesát tisíc korun, druhá o více než sedmdesát tisíc korun. Obě krádeže se odehrály uplynulý týden.

„Pětaosmdesátiletá žena z obce na Třešťsku přišla o šedesát tisíc korun, osmasedmdesátiletou seniorku z Telče okradla pachatelka o více než sedmdesát tisíc korun," přiblížila jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Seniorka z okolí Třeště přišla o své úspory ve středu, případ byl policii ale oznámen až následující den. „Pachatel přišel kolem půl sedmé večer k rodinnému domu seniorky v obci na Třešťsku a zaklepal na okno, které žena otevřela. Požádal o vodu k napití a seniorka ho pustila do domu. Neznámý muž poté využil nestřeženého okamžiku, v místnosti odcizil peněženku s penězi a odešel," popsala událost Kroutilová.

Druhý případ byl ohlášen v Telči. „Ve čtvrtek přišla do místa bydliště osmasedmdesátileté seniorky neznámá žena. Po jedné hodině odpoledne se do jejího bytu dostala pod smyšlenou legendou, že je pracovnice sociálního zabezpečení, a že jde vrátit přeplatek za sociální pojištění," uvedla policejní mluvčí. Také v tomto případě důchodkyně podvodnici uvěřila.

„Pachatelka vyndala dvoutisícovou bankovku a žádala vrácení jednoho tisíce korun," poukázala na trik takovýchto podvodníků Kroutilová. Seniorka totiž v tomto případě musela dojít pro peníze na rozměnění. „Pachatelka tak zjistila, kde má peníze uložené," podotkla mluvčí policie. Jakmile podvodnice věděla, kam má sáhnout, v nestřežený okamžik částku přes sedmdesát tisíc korun sebrala a z bytu rychle odešla. „Když seniorka zjistila, že jí peníze chybí, obrátila se na policii," dodala Kroutilová.

V obou případech policie po pachatelích krádeží pátrá. „Dále policisté zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestného činu krádeže, ve druhém z případů navíc ještě ze spáchání přečinu porušování domovní svobody," upřesnila ještě mluvčí Kroutilová.