To je nová finta, kterou použili vychytralí podvodníci v Chotěboři.

Drsná hra na city se jim viditelně dařila. Z důvěřivých důchodců ochotných pomoci vylákali statisíce. Peníze končily hlavně ve výherních automatech, cigaretách a alkoholu. Před podvodníky varuje občany Chotěboře i Odbor sociálních věcí tamního městského úřadu.

Podle úředníků se jedná o sociálně nepřizpůsobivé jedince, kteří žijí pouze ze sociálních dávek, svůj životní standard se ale rozhodli si ještě vylepšit podvodem. Za terč si vybrali zejména starší a důvěřivé lidi, které žádali o peníze. „K odůvodnění své žádosti zneužívají informace z médií o nevyplacených sociálních dávkách a těmto důvěřivým občanům tvrdí, že již půl roku jsou bez peněz a nemají za co koupit dětem jídlo," popisují jednání podvodníků úředníci z městského odboru sociálních věcí.

Na čestné slovo a bez podpisu

Další hojně používanou fintou je tvrzení, že jim má přijít víc peněz od příbuzného z Velké Británie, ale oni musejí nejdříve zaplatit daně, které údajně dosahují částek v řádu desítek tisíc korun. V dalším případě podvodníci podle úředníků drsně hrají na city.

„Tvrdí, že mají nemocné děti, kterým musejí platit ošetření v nemocnici, a drahé léky, byť lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, jsou od úhrady poplatků ve zdravotnictví osvobozeni, složité případy jsou řešeny ve spolupráci s dětskými lékaři či nemocnicí v rámci sociálně právní ochrany dětí," uvádí další příklady úředníci.

Chování podvodníků hraničící s vydíráním má podle úředníků účinek hlavně na starší občany, kteří byli podvodníkům schopni zapůjčit bez jakýchkoliv záruk a potvrzení vysoké částky.

„Jednalo se o několik důvěřivých občanů – důchodců, které oslovovali lidé dlouhodobě pobírající dávky v hmotné nouzi, jednalo se o tři klienty, kterým se podařilo z několika důvěřivých spoluobčanů vylákat  na čestné slovo statisíce korun," sdělil Jiří Kafka, zástupce vedoucí odboru sociálních věcí města Chotěboř a kurátor pro mládež.

Většinou jim finanční obnosy svěřovali spoluobčané na základě čestného slova bez jakéhokoliv podpisu. Klienti si vymýšleli různé záminky. O problému jsme se dozvěděli prostřednictvím místních spoluobčanů a nestátních neziskových organizací," upřesňuje informace Jiří Kafka.

Za dobrotu na žebrotu

Že jde ze strany podvodníků o naprosté lži, svědčí i fakt, že problémy s výplatou sociálních dávek v regionu Chotěboř a Havlíčkův Brod nejsou, což potvrdil nedávno i havlíčkobrodský úřad práce.

Stejně tak dávky v hmotné nouzi jsou potřebným klientům v Chotěboři vypláceny včas. Stejně tak jsou v pořádku a včas vypláceny důchody. Peníze, které podvodníci vylákali z důvěřivých seniorů, podle městských úředníků končí ve výherních automatech, v alkoholu a cigaretách.

Otázka je, jestli důvěřiví senioři dostanou svoje peníze zpět, což je velmi nepravděpodobné.

„Samozřejmě ve spolupráci s rodinnými příslušníky důvěřivých občanů jsme je informovali i o případné možnosti podání trestního oznámení, nicméně nutno podotknout, že finanční prostředky byly půjčovány zcela dobrovolně," konstatuje Jiří Kafka, který poškozeným zřejmě moc šancí nedává. Staré české přísloví za dobrotu na žebrotu se tak v tomto případě zřejmě naplňuje do puntíku.
Podle Jiřího Kafky je důležité, aby se něco podobného už neopakovalo a senioři se už nenechali napálit.

„Klademe opět zvýšený důraz na prevenci, velmi aktivní přístup městské policie Chotěboř, například v rámci takzvané Senior akademie, důležitá je spolupráce s dobrovolnickými a zájmovými organizacemi, kde se scházejí především lidé důchodového věku," zdůrazňuje Jiří Kafka.

„Samozřejmě tento případ zařadíme do našich vyučovacích hodin, budeme ho posluchačům prezentovat a před podvodníky je varovat," potvrzuje ředitel městské policie Chotěboř Jiří Novotný.

Případem se zabývá i policie. „V současné době lze říci jen to, že se uvedenými poznatky zabýváme, ale vzhledem k probíhajícímu prověřování nebudeme k věci poskytovat žádné bližší informace," informuje mluvčí Monika Pátková z Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.