V úterý dopoledne vtrhly desítky policistů do Pivovaru Jihlava a zadrželi na dvacet lidí. Jde o řidiče, závozníky i skladníky.

Obří razii předcházela porada mezi policií a vedením pivovaru kvůli taktice zásahu, aby se nestalo, že kvůli většímu množství zadržených pracovníků bude velká část odběratelů bez dodávek piva. S ohledem na počet zadržených v jedné firmě nemá policejní zásah v okrese, případně na Vysočině, obdoby.

„Při akci jsme zadrželi na dvacet lidí. Čtyřem z nich bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu zpronevěry. Podstatou činu je schodek ve skladovém hospodářství firmy v řádu stovek tisíc korun. Po výslechu byly všechny osoby ze zadržení propuštěny na svobodu," shrnula pro Deník jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Po výslechu na policii si podle svědků někteří ze zadržených ještě týž den stihli dát oběd v pivovarské restauraci.

Podle informací Deníku dosahuje obří manko bezmála 900 tisíc korun. Zpronevěra měla fungovat tak, že pracovníci při dodávce zboží přepisovali takzvané vratky na prázdné sudy. Dopouštět se toho měli v období od března do listopadu loňského roku.

Detektivové z hospodářské kriminálky při jihlavském územním odboru museli prověřit tisíce faktur. Podle informací Deníku čítal původní rozsah něco přes třináct tisíc faktur.

Podnět k vyšetřování dostala policie od vedení pivovaru, které mělo podezření na nezákonné chování některých svých pracovníků. „Mohu potvrdit, že v pivovaru byla policie, ale vzhledem k tomu, že bychom neradi nějak mařili vyšetřování, nebudeme se k případu až do jeho objasnění vyjadřovat," uvedla mluvčí pivovaru Barbora Kameníková. Tentýž postoj zaujal i obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Křivský.

Kriminalisté v objasňování případu i nadále pokračují. Je velmi pravděpodobné, že obviněni budou i další lidé. Někteří z nich se už přiznali 
a souhlasili, že uhradí škodu. Pokud tak učiní, mohou se vyhnout trestu díky takzvanému odklonu od trestního stíhání. Obviněným hrozí vězení až na dva roky. Výše škody se u jednotlivých podezřelých pohybuje v různých částkách.