Ten je odsouzený na čtyři roky za pomáhání při odklízení těla zavražděné Petry z Dudína na Jihlavsku. Doležalová je obviněna ze dvou trestných činů. Až tři roky vězení jí hrozí za křivé obvinění a také za ohrožení výchovy dítěte.

Doležalová před časem obvinila svého druha Pavla Okapala. Důvodem mělo být domácí násilí. Okapal kvůli tomu dokonce skončil na několik měsíců ve vazbě. Obviněn byl navíc i z pohlavního zneužívání a vydírání vůči Jakubu Doležalovi. Jenže Dana Doležalová odmítla u soudu proti Okapalovi vypovídat. Pouze řekla, že ji nikdy Okapal neublížil.

Soudce Zdeněk Chalupa nakonec musel Okapala, kterému hrozilo až osm let vězení, zprostit viny z domácího násilí i pohlavního zneužívání. Dostal pouze trest na dva roky, podmíněně odložený na zkušební dobu tří let, za to, že na zahradě vzal sekeru na Doležala, který se zastával matky během hádky s Okapalem. Soudce dal v odůvodnění rozsudku jasně najevo, že Doležalové její postoj nemůže jen tak projít. Vyzval státního zástupce, aby podnikl právní kroky k vyvození její případné trestní odpovědnosti, což se také stalo.

Okapal tehdy musel být ihned po rozsudku propuštěn z vazby na svobodu. Soudce ho ještě upozornil, že během podmínky nesmí pít alkohol, protože ten je podle znalců jeho největším problémem. Okapal to u soudu odkýval a dušoval se, že si to uvědomuje a pít nebude. Slib nedodržel, a proto nakonec putoval za mříže.

Dospělí i děti spali na jedné matraci

Z vězení byl Okapal ve středu přiveden k Okresnímu soudu v Jihlavě, kde se zpovídal ze stejného důvodu, z něhož to čeká Doležalovou, tedy z ohrožení výchovy dítěte. Oba dva totiž v letech 2012 až 2013 zanedbávali výchovou dvou nezletilých dětí Dany Doležalové. Podle obžaloby jim umožnili pít alkohol, kouřit cigarety i marihuanu. Kromě toho žili v nevyhovujícím prostředí a špatném rodinném zázemí. Dospělí často před dětmi pili alkohol a děti byly rovněž přítomny také častým hádkám matky a jejího druha.

Soudní znalci už před časem konstatovali, že soužití páru vykazuje znaky situačního párového násilí, v němž ani jeden nemá trvale navrch a připomíná takzvané italské manželství. Jejich problémy vycházejí z partnerského nesouladu a nadměrného požívání alkoholu. O Daně Doležalové znalec řekl, že jde o egocentrickou a impulsivní osobnost se sklony ke zkreslování skutečnosti. Její obecná věrohodnost je podle znalce snížena a také u ní znalec upozornil na sklony k častému a nadměrnému užívání alkoholu.

Okapal ve středu před soudem řekl, že je nevinný, a nic z toho, z čeho je obžalován, není pravda. „S dětmi jsem vycházel dobře. Snažil jsem se s nimi učit a vychovat je. Neříkám, že bylo všechno v pořádku, ale na všechno jsem stačit nemohl. S Danou jsme se hádali hlavně kvůli dětem a jídlu. Preferoval jsem totiž domácí vařenou stravu," řekl Okapal.

Jenže svědci i samotné děti tvrdí, že popíjení alkoholu bylo na denním pořádku a prostředí na chatě v zahrádkářské osadě spíše připomínalo středověk. Jednu dobu spali dospělí i děti na jedné matraci, neměli elektřinu, svítili si baterkami a pro vodu si chodili s kanystry.

Na topení používali dřevo z jiné chatky. Děti chodily do školy zanedbané. Koupaly se jednou týdně u tety.

Středeční hlavní líčení s Pavlem Okapalem soudce odročil na příští rok. Případ Dany Doležalové bude soud projednávat v samostatném řízení, protože kromě ohrožení výchovy dětí je obžalována i z křivého obvinění.