PZ činu byl obviněn pětapadesátiletý Jan Hlaváč. Spravedlnosti se mu dařilo unikat několik dnů. Během té doby změnil vizáž, ale ani to mu nepomohlo. Dopaden byl devatenáctý den po činu. Ze zločinu vraždy byl obviněn na začátku dubna. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu patnáct až dvacet let vězení. Jan Hlaváč na soud čeká ve vazbě.

Loupež a smrt

„Motiv této vraždy byl loupežný, proto jsme zvolili přísnější právní kvalifikaci. Během vyšetřování, které bylo ukončeno, k žádným zásadním právním změnám nedošlo. Obviněný se k činu přiznal a své důvody nám řekl, ale blíže se k nim nebudeme vyjadřovat," uvedl k případu kriminalista Pavel Kubiš.

Bezvládné tělo prodavače našla v prodejně jeho kolegyně v sobotu 14. března odpoledne. Zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že zemřel násilnou smrtí. Podle lékařky, která na místě tělo ohledávala, šlo o náhlé úmrtí bez cizího zavinění. Až pitva zjistila, že byl prodavač zastřelen. Špatný úsudek lékaře nebylo to jediné, co kriminalistům hned od začátku zkomplikovalo práci. Hlaváč po činu změnil vizáž a odcestoval 
z Jihlavy. Dopaden byl 1. dubna na ubytovně v Brně.

Po činu se Hlaváč zbavil pistole, kterou prodavače zastřelil. „Zbraň se nám najít nepodařilo," podotkl bez dalších podrobností Pavel Kubiš.
Jan Hlaváč chodil do prodejny pravidelně, a dokonce měl věrnostní kartičku. V den činu přišel do prodejny opakovaně, protože si chtěl vyzvednout objednaný balíček se zbožím za několik tisíc korun. Jenže na něj neměl peníze. Naposledy do prodejny přišel těsně před zavírací dobou. V kapse měl i nelegálně drženou pistoli.

Hlaváč se prodavači snažil vysvětlit, proč nemá dost peněz. Ve chvíli, kdy se prodavač otočil, si chtěl zákazník vzít balíček bez zaplacení. Prodavač si toho všiml a strhla se mezi nimi potyčka. Podle policie Hlaváč během strkanice vytáhl pistoli a prodavače zastřelil. Prodavače zasáhla kulka do hlavy, Hlaváč si pak měl z prodejny odnést objednané zboží a z pokladny si vzal několik tisíc korun. Podle informací Deníku měl ještě prodavač přímo u sebe dalších několik tisíc korun. O těch ale zřejmě Hlaváč nevěděl. Kriminalista Pavel Kubiš potvrdil, že na místě činu zajistili část peněz.

Zločiny v Třebíči

Detektivové už ukončili také vyšetřování rodinné tragédie v Třebíči z 11. března. V rodinném domě v Tkalcovské ulici Dušan U. zavraždil svou manželku kvůli neutěšeným vztahům během manželské hádky. S mrtvým tělem ženy žil v bytě ještě víc než den, teprve poté se šel na policii sám udat. Jejich dvě malé děti skončily u příbuzných. Za vraždu v afektu mu hrozí deset až osmnáct let vězení.

Obžaloba už byla podána také v případu silvestrovské vraždy v třebíčském baru, kde silně opilý Marek Teplý ze skupiny Masový Wrazi v hádce bodl nožem jiného hosta. Ten na následky zranění zemřel.

Teplému hrozí deset až osmnáct let vězení. Celý průběh tragického incidentu je zachycen na videozáznamu 
z podniku. Podle obhájce Rostislava Kováře, který obhajuje i Dušana U. je ze záznamu patrné, že Teplý se bránil ataku hosta.

Všechny kauzy bude v nejbližších týdnech a měsících řešit Krajský soud v Brně.