„Kriminalisté by uvítali zejména informace o pohybu podezřelých osob nebo vozidel, která parkovala v této lokalitě, a to v období měsíce listopadu a prosince. Pokud si někdo všiml v místě něčeho podezřelého, může své poznatky volat na linku 158," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ta připomněla, že v neděli 29. prosince 2013 odpoledne jsme cestou linky 112 přijali oznámení o úniku ropných látek v lokalitě u obce Knyk nedaleko Havlíčkova Brodu.  „Provedeným šetřením v místě bylo zjištěno, že k úniku dochází v místě, kudy pod zemí vede  produktovod na trase Potěhy – Šlapanov. Po podrobném ohledání místa vyšlo najevo, že tento produktovod je poškozený a do okolní půdy uniká motorová nafta," pokračovala Čírtková.

K poškození produktovodu došlo v zatím přesně nezjištěnou dobu v období listopadu nebo prosince letošního roku. Zatím neznámý pachatel poškodil potrubí tím, že nejdříve odkopal v místě zeminu a poté na vedení nainstaloval zařízení s cílem neoprávněně odčerpávat motorovou naftu. Policisté zařízení zajistili a bude podrobeno dalšímu zkoumání. V místě poškození pak docházelo k samovolnému úniku nafty,  která postupně prosakovala do okolní půdy. Rozsah poškození životního prostředí, stejně jako výše další způsobené škody, budou stanoveny později.

Na místě se stále  zjišťuje rozsah poškození životního prostředí a teprve poté bude možné vyčíslit náklady potřebné na odstranění ekologické havárie. Stejně tak musí vyčíslit provozovatel produktovodu škodu na poškozeném potrubí a odcizené naftě.

Až pět let odnětí svobody

„Případ si na místě převzali kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Havlíčkův Brod, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů -poškození cizí věci a poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. V případě zadržení pachatele a prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až pěti let," uzavřela  mluvčí Dana Čírtková.