Trestní oznámení podali loni v lednu hejtman kraje Jiří Běhounek a ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.

Po roce a půl vyšetřování byl podle informací Deníku obviněn bývalý náměstek krajské správy Aleš Fučík a  majitel dvou brněnských firem Miroslav Chytil. Oběma hrozí za zločin zpronevěry dva až osm let vězení.

Fučík čin navíc spáchal jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného. Podle obvinění měl připravit silničáře během dvou let o dva a půl milionu korun – a Miroslav Chytil mu v tom měl pomoci.

Detektivům se navíc podařilo celou údajně zpronevěřenou částku zajistit na účtech. Silničáři by tak mohli peníze z předražených zakázek získat zpět.

„Jedna z firem učinila nabídku bývalému zaměstnanci správy, který byl zodpovědný za protihluková měření. Když byla zakázka schválena, firma si na její vyhotovení najala subdodavatelskou firmu, protože sama neměla k měření hluku akreditaci. Hotová zakázka byla následně přefakturována silničářům se značně nepřiměřeným ziskem," popsal jihlavský státní zástupce Kamil Špelda.

Složité sledování bankovních toků

Detektivům se během vyšetřování podařilo vysledovat tok peněz za tyto zakázky a zjistili, že část peněz se vrací k bývalému zaměstnanci Aleši Fučíkovi. Celkem šlo o jedenáct zakázek na měření hluku v období od září 2009 do listopadu 2011.

Firmy Miroslava Chytila, z nichž jedna byla v té době napsána na jeho manželku, zaplatila za tyto zakázky celkem šest set tisíc korun. Jenže silničářům je měl Chytil podle obvinění prodat za tři miliony sto šedesát tisíc korun. Rozdíl tedy činí více než dva a půl milionu korun. „Celou částku se podařilo policii zajistit," podotkl Kamil Špelda. Aleše Fučíka se včera nepodařilo Deníku kontaktovat. Už dříve ale jakýkoli střet se zákonem odmítl. Miroslav Chytil řekl, že si obvinění převzal teprve před pár dny a ještě se nestačil seznámit s detaily spisu.

„Mohu k tomu říct pouze to, že šlo o standardní zakázky, které pro nás dělala subdodavatelská firma, kterou jsme vybrali v řádném výběrovém řízení. Chovali jsme se jako normální obchodní forma, která se snaží produkovat zisk. Samozřejmě jsme dbali na to, aby byl subdodavatel co nejlevnější. Nejsem si vědom ničeho protizákonného. Pokaždé jsme dali nabídku na krajskou správu, a buď jsme zakázku dostali, nebo ne," řekl k obvinění Chytil. Do nejrůznějších výběrových řízení na KSÚSV se jeho firmy přihlašovaly už od roku 1998.

Detektivové se při vyšetřování kauzy opírali především o faktury, smlouvy a výpisy z účtů. Složité bylo sledování bankovních toků, proto padlo obvinění až po roce a půl.  Kromě zajištěných peněz museli obstavit i jednu nemovitost. Detektivové se na začátku vyšetřování domnívali, že způsobená škoda může být o milion a půl vyšší. To se ale nepodařilo prokázat, a tak obstavení nemovitosti policie zrušila.

Policisté původně začali případ prověřovat pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku se sazbou do pěti let. Loni v dubnu o tom informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Jenže vyšetřování od té doby pokročilo a případ detektivové překvalifikovali na zločin zpronevěry, za který hrozí o tři roky přísnější trest. Je to dáno škodou, která přesahuje půl milionu korun.

Kdy se případně kauza dostane k soudu, to se v tuto chvíli nedá říct.

Ředitel KSÚSV Jan Míka si netroufá odhadnout, jak soud dopadne, ale pokud by měla správa dostat peníze zpět, tak je to podle něj jen dobře.

„Každá koruna se nám hodí. S policií jsme spolupracovali nadstandardně a předložili jsme jí vše, o co si řekla. Také jsme udělali opatření, díky kterému jsme na hlucích v dalším roce ušetřili tři a půl milionu korun," dodal Jan Míka.