Tentokrát kvůli nedovolenému ozbrojování. Během domovní prohlídky u něj totiž kriminalisté našli větší množství zakázaných nábojů. Následná expertiza potvrdila, že jde o kompletní ostré náboje různých ráží.

„Tento druh střeliva nelze nabývat ani držet bez zvláštního povolení, které obviněný neměl," upozornil státní zástupce Ivo Novák.

Osmatřicetiletý Brhel se k držení střeliva přiznal. Hájil se tím, že si náboje koupil jako suvenýr od známých a nevěděl, že je jejich držení trestné. Jenže neznalost zákona neomlouvá, takže soudkyni Tereze Jedličkové nezbývalo nic jiného než Brhela uznat vinným.

Brhel nakonec dostal souhrnný trest i za předchozí sexuální obtěžování malé dívky. Tehdy dostal šestnáct měsíců s podmínkou na dva a půl roku. Za nedovolené ozbrojování mu k původnímu trestu soudkyně v pondělí přidala ještě dva měsíce. Konečný verdikt tedy zní na osmnáct měsíců s podmínkou na dva a půl roku. Kromě toho soud rozhodl o propadnutí střeliva státu. Brhel se musí i nadále podrobovat ústavní sexuologické léčbě.

Rozsudek je pravomocný. Státní zástupce se odvolání vzdal. Odvolávat se nebude ani Brhel.

Marian Brhel v srpnu 2014 obtěžoval před obchodem v Benešově ulici v Jihlavě šestiletou dívku. Dívce se navíc pokusil stáhnout její kalhotky. To se mu nepodařilo, protože z obchodu vyšla teta dívky a muže okřikla. Brhel z místa utekl, ale nakonec byl dopaden.

Při domovní prohlídce u něj policie našla i další dětské kalhotky. Kromě dívčího spodního prádla měl muž doma i výbušniny a střelivo. Zajištěné věci museli zkoumat pyrotechnici. Brhel měl doma krabici se střelným prachem a různé rozbušky, které údajně používal na výrobu domácí pyrotechniky. Ani tento nález se neobejde bez trestu, protože držení těchto věcí je přestupek.

Závažnější ale bylo, že měl doma šestnáct kusů ostrého střeliva. Šest z nich byly vojenské náboje, jejichž držení je zcela zakázané i pro majitele zbrojních průkazů. Dalších deset nábojů do pistolí lze vlastnit pouze na zbrojní průkaz, ale ten Brhel nikdy neměl.

„Neexistuje jednoznačná judikatura na to, co znamená větší množství střeliva. Komentář k tomuto zákonu ale vyznívá tak, že čím nebezpečnější střelivo je, tím menší množství střeliva stačí, aby šlo o trestný čin," vysvětlil Ivo Novák pojem větší množství střeliva. Jinými slovy, kdyby měl Brhel doma šestnáct nábojů do pistolí, pak by zřejmě obvinění pro nedovolené ozbrojování unikl.

„V tomto případě jsme brali v úvahu i osobu obžalovaného, který už byl souzen za sexuálně motivovaný trestný čin. Navíc, kdo z nás má doma krabici se střelným prachem?" podotkl Novák.

Podle něj je potřeba, aby si lidé, kteří mají nějaký vztah ke zbraním, uvědomili, že nemohou mít doma jakýkoli náboj, navíc bez patřičného povolení.