Ti čelí obvinění z vydírání, výtržnictví a ublížení na zdraví. Vrbka je navíc obžalován také z několika dalších trestných činů, kterými se soud včera rovněž zabýval. Oba mladíci požádali, aby se jednání konalo bez jejich osobní přítomnosti.

„Obžalovaní jsou podezřelí z toho, že 13. července 2013 v baru Krokodýl v Ledči nad Sázavou napadli hosta, který se choval nespolečensky. Kromě toho měl již z dřívější doby od provozního zakázaný vstup do podniku. Provozní proto zavolal obžalovaným a chtěl, aby poškozeného muže z baru vyvedli," připomněla předsedkyně soudního senátu Hana Doubková.

„Šel jsem za ním ke stolu a snažil jsem se mu říct, ať se chová slušně, dopije a z baru odejde. Měl jsem ale strach z party jeho kamarádů, a tak jsem si na pomoc zavolal Vrbku. Ten přijel, chytil ho, přičemž se rozbil půllitr. Začal jsem uklízet střepy a Vrbka mezitím vyvedl hosta ven," popsal v jednom z úvodních hlavních líčení Volf.

Obžalovaný Vrbka se ale domníval, že muž chce na Volfa zaútočit. „Myslel jsem si, že chce půllitr po Volfovi hodit, proto jsem ho vyvedl ven. Tam se mi omluvil, šel zaplatit a odešel. O několik dní později jsme se ale dozvěděli, že přesto někdo v baru tohoto muže napadl," pokračoval Vrbka.

Poškozený potvrdil, že mu provozní baru Krokodýl zakázal do podniku chodit. „Přesto jsem tam šel. Řekl mi, ať vypadnu, pak mě ale někdo z ničeho nic chytil pod krkem a táhl ven. Nevím, kdo to byl, měl jsem v očích slzný plyn. Skoro na nic si nepamatuji," prohlásil dříve u soudu.

Vrbka je obžalovaný i z dvou dalších incidentů. Na pouti, která se konala 27. září 2013 ve Světlé nad Sázavou, měl fyzicky napadnout Romana S.

„Procházel jsem pouť s mojí přítelkyní a jejími kamarádkami. Z ničeho nic mě někdo silně udeřil zezadu do hlavy. Tím, jak byla rána bolestivá, tak jsem se sehnul a upadl na zem. Cítil jsem, jak do mě někdo kope. Rukama jsem si chránil obličej, ale chvíli jsem byl i v bezvědomí," popsal včera napadený mladý muž a podotkl, že útočník na něj pokřikoval sprosté nadávky.

„Podle siluety a hlasu jsem poznal, že je to Vrbka," dodal vypovídající muž. První pomoc mu před příjezdem záchranné služby poskytl záchranář v civilu a jeho přítelkyně.

Vrbka se již ve svých dřívějších výpovědích bránil, že to celé na něj nahráli. „Byl to totiž S., který mě zezadu napadl jako první," hájil se Vrbka. Několik svědků ale toto tvrzení již dříve a také včera vyvrátilo. Mezi nimi rovněž svědkyně Denisa V.

„Vrbka mně i mému příteli v minulosti opakovaně vyhrožoval. Jednou mě i napadl, to bylo v době, kdy jsem s Vrbkou ještě chodila. Od té doby, co se odehrál ten incident na pouti, se bojíme chodit ven. Prakticky si nemůžeme v Ledči dojít ani na kávu či oběd. Máme z Vrbky a jeho party velký strach, protože chodí po městě oblečení v černém, mají teleskopické obušky a na nohách kanady," uvedla mladá žena. Ta byla také svědkyní incidentu na světelské pouti, přičemž část z toho nahrála na mobilní telefon.

Vrbka a jeho kamarádi tento fakt ale popírají. Údajně to je naopak Roman S., který si měl najmout lidi, aby fyzicky napadli obžalovaného. „Vrbka vede normální život. Chodí do posilovny a dříve jsme spolu cvičili bojové sporty. Rozhodně na sobě nenosí žádné kanady, nebo teleskopický obušek," popsal obžalovaného další ze svědků David V.

Podobně vypovídal i další svědek, který tvrdil, že celou rvačku na světelské pouti vyvolal Roman S. „Šel jsem za Vrbkou, když z ničeho nic se kolem stánku prohnal S., který obžalovaného udeřil do hlavy a strhl ho na zem," konstatoval. Ten zdůraznil, že Roman S. je herec a své zranění si vymyslel.

Procesní strany chtějí další svědky

Na tento argument však reagovala jak státní zástupkyně Jana Cihlářová, tak soudkyně Doubková tím, jak je tedy možné, že Roman S. byl tři dny hospitalizován a následně byl propuštěn do domácího léčení. Svědek i přesto trval na své výpovědi, že obžalovaný Vrbka je nevinný a rvačku začal druhý muž.

Jedním z posledních incidentů, ze kterých je Vrbka obžalován, se stal loňského 26. června, opět v Ledči nad Sázavou.

„Šel jsem na pivo, přičemž jsem jich vypil více než pět a k tomu možná i nějaké panáky. Přesně si to nepamatuji. Vím, že tam přišel Vrbka a něco jsem mu řekl, když mě z ničeho nic napadl. Opakovaně mě bil pěstmi a lámal ruce," popsal včera soudu tuto událost další poškozený.

„Potom jsem odešel domů a druhý den šel na policii a do nemocnice. Více než jeden měsíc jsem měl ruku v sádře a musel jsem se léčit. Obžalovaný je nebezpečný člověk a měl by být buď ve vězení, nebo se léčit," konstatoval před soudem napadený.

Havlíčkobrodský soud se k celému případu znovu vrátí 16. dubna.

Obhájce Pavel Prášek i žalobkyně Jana Cihlářová požádali soud o policejní předvedení některých dalších svědků, kteří se k soudu opakovaně nedostavili.