Dle mluvčího věznice Jana Doležala vyšetřování neprokázalo, že by na činu měl podíl někdo ze spoluvězňů.

„Závěr vyšetřování je takový, že nebylo zjištěno, že by na smrti vězně měl někdo další z vězňů podíl či by u toho přímo byl. Nebylo zjištěno ani to, že by zemřelý čelil ze strany spoluvězňů nějakému druhu šikany," uvedl Jan Doležal.

Generální inspekce bezpečnostních sborů ale prošetřuje, zda nepochybil někdo z dozorců.

„Okolnostmi tragédie se zabývalo také naše vnitřní oddělení prevence a stížností. Závěr vyšetřování je takový, že nebylo zjištěno, že by na smrti vězně měl někdo další z vězňů podíl či by u toho přímo byl. Nebylo zjištěno ani to, že by zemřelý čelil ze strany spoluvězňů nějakému druhu šikany," uvedl pro Deník mluvčí Doležal.

GIBS ještě zkoumá pochybení dozorců

Zatímco věznice vyšetřování ukončila, Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v něm i nadále pokračuje. Úřad zjišťuje, zda nepochybil někdo z dozorců. „Šetření zatím nebylo ukončeno. V tuto chvíli ani nelze odhadnout, kdy budou známy závěry šetření," konstatovala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Patrik Č. byl bývalým přítelem brutálně zavraždě
né Petry z Dudína na Jihlavsku. Z vraždy byli obviněni a k vysokým trestům odsouzeni Michal Kisiov (dnes Pokorný) a Tomáš Zavřel. Třetí z party Jakub Doležal dostal čtyři roky nepodmíněně za pomoc při odklízení těla. Doležal už má za sebou polovinu trestu, ale podle informací Deníku i nadále zůstává ve vězení.

Patrik Č. po smrti Petry pomáhal vybírat peníze na její pohřeb a podporu rodiny. Do věznice v Rapoticích musel nastoupit poté, co 
byl Okresním soudem v Jihlavě odsouzen k jednomu roku za krádež pivních sudů. Mladíkovi ale hrozilo, že si bude muset odsedět celkem čtyři roky, protože mu soud navíc proměnil tříletý podmíněný trest za loupež 
v nepodmíněný. Podmínku totiž porušil hned dvakrát. Kromě toho, že spáchal další trestný čin, nedbal ani zákazu požívání alkoholu během podmínky.

Přestože byl Patrik Č.
k ročnímu trestu odsouzen už v únoru 2014, do vězení nastoupil teprve koncem roku 2014. Soudu se totiž dlouho nedařilo doručit písemný rozsudek, proti němuž se Patrik Č. ještě mohl odvolat.

Aby mu mohl soud obsílku předat, musel na něj nakonec vydat příkaz k zatčení. V prosinci byl předveden před soudce, kterému Patrik Č. řekl, že se odvolávat nebude. Nato byl transportován do věznice.

Pobyt ve vězení nesl velmi těžce

Podle informací Deníku měl Patrik Č. ve vězení psychické problémy a pobyt za mřížemi nesl velmi těžce. Na život si sáhl 27. ledna.

„Přivolaní lékaři konstatovali smrt. Přestože bylo při ohledání těla i místa konstatováno, že jde s největší pravděpodobností
o sebevraždu a na smrti odsouzeného nemá vinu další osoba, musí být okolnosti smrti prošetřeny," informoval tehdy mluvčí věznice Jan Doležal.

Podle informací Deníku 
se mladík oběsil na toaletě 
a nezanechal po sobě dopis na rozloučenou. Co přesně přimělo mladíka sáhnout si na život, není dosud jasné.

Šikanu ve věznici přesto někteří nevylučují.

„Podal jsem žalobu na věznici v Rapoticích, kde měl být šikanován jeden vězeň docela nechutným způsobem. Poté, co nezjistil nic vězeňský vyšetřovací orgán, nezjistila nic ani GIBS. Přitom fotky šikanovaného vězně v podobě opičího obličeje byly veřejným tajemstvím. Po přemístění do jiné věznice šikana přestala," napsal například v nedávném příspěvku pro Lidové novi
ny předseda společenství Romů na Moravě Karel Holomek.