Ten na následky mnohočetných a devastujících zranění na místě nehody zemřel. Senát Okresního soudu v Havlíčkově Brodě ale včera Spáčila zprostil obžaloby.

„Soud dospěl k závěru, že střet automobilu řízeného Miroslavem Spáčilem s cyklistou, který měl fatální následky, byl důsledkem chyby jiného, dosud neznámého řidiče bílého nebo stříbrného vozidla. Ten skupinu tří cyklistů, byl mezi nimi i zesnulý,  předjížděl na nevhodném místě ve stoupání, a při tomto manévru vjel do protisměru. Miroslav Spáčil chtěl zabránit čelnímu střetu, sjel proto až za  pravou krajnici, tam ale na šotolině dostal smyk a řízení strhl doleva. Teprve v tom okamžiku zaznamenal projíždějícího cyklistu," uvedl soudce Jan Doležal.   Po střetu byl cyklista vymrštěn do vzduchu a  dále mimo silnici a Spáčilův vůz se po nárazu vrátil zpátky na vozovku, kde zůstal stát. Mezitím stačil řidič světlého vozu místem tragédie projet, posléze podle výpovědi svědků přibrzdil, a když viděl, co se stalo, z místa nehody ujel.

Dvě vteřiny

„Miroslav Spáčil jel povolenou devadesátikilometrovou rychlostí a nebyl pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek. Podle soudního znalce měl pouhé dvě vteřiny na rozhodnutí a vozidlo, které strhl, neměl v tu chvíli šanci ovládnout," pokračoval Doležal.

Soudní znalec Milan Lang  v soudní síni pustil počítačovou vizualizaci nehody. Tím podstatnou měrou přispěl k objasnění jejího průběhu.
Senát,  státní zástupce i obhajoba tak mohli tragickou nehodu vidět nejen z „nadhledu", ale také z pohledu obou řidičů i z pohledu prvního ze tří cyklistů. Pavel Stuchlík byl v tu chvíli na osudném druhém místě.

„Vozidlo, kterým Miroslav Spáčil cyklistu srazil, bylo v pořádku. I po nehodě jeho ovládací prvky fungovaly," konstatoval Lang.  „Jediné, co snad lze obžalovanému vytknout, je skutečnost, že neměl vjíždět na pravou krajnici. Nejdříve se měl snažit zabrzdit a teprve v okamžiku,  kdy by bylo zřejmé, že nelze případné čelní srážce s protijedoucím vozidlem zabránit, tak měl strhnout řízení. Vpravo to ale nešlo, za silničním příkopem byla asi tři metry vysoká stráň," řekl Lang a podotkl, že v čase dvou vteřin, které měl Spáčil na reakci, by to ale žádný běžný řidič nezvládl. „Chyboval řidič toho bílého nebo stříbrného vozidla, který zcela jednoznačně neměl skupinu tří cyklistů  před vrcholem stoupání předjíždět," uvedl Lang a dodal, že podle výpočtů jel tento řidič asi stokilometrovou rychlostí.

Obžalovaný Miroslav Spáčil projevil nad tím, co se stalo, lítost.

„V okamžiku, kde jsem na horizontu uviděl to světlé auto, mohlo to být tak dvacet nebo třicet metrů, jsem se strašně lekl. Chtěl jsem se mu vyhnout a auto strhl nejprve vpravo. Tam jsem ale najel na krajnici a cítil, jak se auto naklonilo ještě více vpravo. Dupl jsem proto na brzdu a volant strhl prudce doleva. Pak přišel ten náraz. Toho cyklisty  jsem si všiml jen těsně před tím. Pak už nevím, co se dělo dál," vypověděl Spáčil, který při nehodě také utrpěl zranění.

Před soudem vypovídali i dva cyklisté, kteří s Milanem Stuchlíkem vyrazili osudného 24. března 2012 na vyjížďku.

Oba prohlásili, že viníkem byl řidič světlého auta, který je v kopci předjížděl. „A pak, když viděl, co se stalo, zbaběle ujel," podotkl jeden  z nich.

Po vynesení rozsudku si žalobce, který Miroslava Spáčila obvinil ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti a zdůvodnil to mimo jiné tím, že obžalovaný reagoval neadekvátně a byl schopný své vozidlo včas zastavit, vzal lhůtu na rozmyšlenou. Stejně tak zmocněnkyně pozůstalých. Ta po Spáčilovi požaduje finanční náhradu za způsobenou újmu ve výši téměř dvou a půl milionu korun. Pouze obhajoba se práva na odvolání přímo v soudní síni vzdala.

„Stanovení výše odškodnění za způsobenou újmu pozůstalým zesnulého Pavla Stuchlíka, soud odkázal na pořad soudu civilního," uzavřel případ soudce Jan Doležal.

Fakta
K tragické nehodě, při které zemřel cyklista Pavel Stuchlík, došlo 24. března 2012 kolem čtvrt na deset na silnici Habry – Ledeč nad Sázavou nedaleko Štěpánova u Leštiny u Světlé. Viníkem nehody byl řidič nebo řidička bílého nebo stříbrného vozidla, které ve směru na Habry předjíždělo ve stoupání skupinu tří cyklistů. Toto vozidlo z místa nehody odjelo a je možné, že chvíli poté odbočilo na Chrtníč.