V pondělí musel brněnský soud rozhodnout, zda Orlová zůstane v detenčním ústavu. Tam ji před dvěma lety poslal Krajský soud v Brně poté, co byla uznána nepříčetnou. Znalci u ní totiž diagnostikovali neléčenou paranoidní schizofrenii a dospěli k názoru, že musí být izolována od společnosti.

Ilustrační foto.
Při nehodě na D1 se těžce zranil řidič dodávky. Letěl pro něj vrtulník

„Soud ve veřejném zasedání rozhodl tak, že u chovankyně i nadále trvají důvody zabezpečovací detence, která jí byla uložena, a zamítá se žádost na změnu zabezpečovací detence na ochranné léčení psychiatrické v ústavní formě,“ sdělila v pondělí Deníku bez dalších podrobností mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Barbora Orlová má další šanci na přeřazení do mírnějšího zařízení znovu za rok. Do té doby zůstane za zdmi brněnského detenčního zařízení, kam jsou umisťováni těžko léčitelní a zvladatelní zločinci.

Podrobnosti ze soudního jednání nejsou známy. Jisté není ani to, zda byla u soudu Orlová osobně přítomna. Dá se pouze předpokládat, že soudce Libor Hanuš, který její případ posuzoval i loni, vycházel mimo jiné z doporučení komise z detenčního ústavu. Členové této komise už v loňském roce soudu nedoporučili Orlovou z detence propustit a přeřadit ji do psychiatrické nemocnice, kde by měla mnohem volnější režim.

Ilustrační foto.
Policisté našli ženu z Myslibořic již mrtvou

„Pořád jde o mimořádně nebezpečného člověka, který zatím není schopen adekvátně zvládnout léčbu v civilním zdravotnickém zařízení,“ uvedl tehdy v odůvodnění soudce Hanuš. Barboru Orlovou u soudu podporovala i její matka. Loni ještě nevěřila, že by soud její dceru z detence propustil. S větší nadějí vzhlížela k pondělnímu soudu.

Barbora Orlová svůj čin po zadržení vysvětlovala tak, že byla ovládána nějakým záhadným vesmírným strojem a byla sledována bývalým přítelem. Do školy ve Žďáru nad Sázavou vtrhla s nožem v ruce, protože chtěla na své problémy upozornit a věřila, že ji policisté během zákroku zastřelí.

Opravenou kupoli novoveselského kostela vraceli zpět na její místo. Do makovice byly ještě předtím vloženy jak původní historické zprávy, tak i aktuální poselství budoucím generacím.
Věž se vrátila na kostel, je tam i poselství od prezidenta

Proto vzala jako rukojmí dívku, kterou bodla do břicha a vážně ji zranila. Předtím zranila další studentku. Zkušený policejní vyjednavač Petr Gruber nakonec docílil toho, že Orlová souhlasila s výměnou zraněné dívky za vyjednavače. Smrtelné zranění však utrpěl student Petr Vejvoda, který se zraněné dívky zastal.

Orlovou nakonec zneškodnili policisté pomocí elektrického paralyzéru.