Rozhodnutí zatím není pravomocné. Carda v současně době pobývá v Psychiatrické nemocnici v Jihlavě.

Carda byl původně obviněn z vraždy vykonané zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Za to mu hrozil až výjimečný trest. Jenže podle znalců třiatřicetiletý Carda trpí schizofrenií. Státnímu zástupci nakonec nezbylo nic jiného, než trestní stíhání Cardy pro nepříčetnost zastavit.

„Vyšetřovatelé měli zpočátku o jeho nepříčetnosti pochybnosti kvůli vlivu alkoholu, proto nechali vypracovat doplňky ke znaleckému posudku. Ty ale také potvrdily, že obviněný byl v době činu nepříčetný," konstatoval soudce Zdeněk Kučera.

V osudný den došlo mezi Cardou a jeho družkou k hádce. Milan Carda ženu napadl a umlátil ji k smrti. V domě ji pak nechal ležet bez pomoci. Ráno si zřejmě uvědomil, co se stalo, zavolal záchranku a nahlásil zdravotní komplikace své družky. Ještě předtím se snažil v domě uklidit stopy po nočním masakru.

„Pachatel oběť opakovaně a po dobu několika desítek minut mlátil pěstmi a kopanci do oblasti hlavy a krku. Po jejím těle navíc dupal a škrtil ji," popsal tehdy kriminalista Pavel Kubiš.

O činu mluvil chladně

Soudce Kučera ve středu Deníku řekl, že se Carda skutečně choval brutálně, protože po ženě dupal v kanadách. „O činu navíc mluvil velmi chladně a bezcitně. Popisoval, jak do ženy kopal a mlátil, jako by to byla běžná věc," dodal soudce.

Carda už byl v minulosti čtyřikrát soudně trestán. Třikrát za majetkovou trestnou činnost a naposledy dostal podmínku za drogy. Trest mu nakonec zahladila amnestie prezidenta Václava Klause.

Milan Carda se kriminalistům k vraždě družky nakonec přiznal. Hlavním motivem byly osobní vztahy, které poznamenaly žárlivost a drogy.

I podle sousedů bylo jasné, že soužití páru nebylo ideální. V minulosti mezi partnery docházelo k násilným projevům, ale nikdy to nebylo tak vážné, že by to naznačovalo, že se schyluje k nejhoršímu.

Vše ještě vyhrotila Cardova duševní nemoc. Znalci konstatovali, že jde o schizofrenika, který navíc za-nedbával léčbu. Nebral totiž léky, které brát měl. Podle soudce navíc nikdy neprošel tak důkladným psychiatrickým vyšetřením jako poté, co zavraždil svou družku.

Cardův duševní stav zkoumala psychiatrička Marta Holanová z Brna. „Uložení detence bylo v tomto případě namístě, protože jde o člověka, který je pro personál běžného psychiatrického oddělení velmi nebezpečný. Jeho léčení vyžaduje přísnou izolaci a speciální podmínky," konstatovala Marta Holanová.

Podle ní se dá případ Milana Cardy srovnat s kauzou Barbory Orlové, která vtrhla do střední školy ve Žďáru nad Sázavou, kde usmrtila jednoho studenta a další zranila. Také ona skončila loni v detenčním ústavu, protože se jí podařilo oklamat lékaře a zanedbávala péči. „Oba dva navíc nedostávali takzvané depotní injekce, protože byly drahé a pojišťovny je odmítaly hradit. V tom byl hlavní problém," míní Holanová, jež je známou bojovnicí za změnu, která by zdravotní pojišťovny přiměla ke změně postoje. Navíc to vypadá, že se její vytrvalost vyplatila.

„Pro příští rok platí, že depotní injekce budou vyjmuty z regulace a lékaři je tak budou moci svým pacientům předepisovat, aniž by museli mít obavu, že jim je pojišťovna neproplatí. To považuji za velký průlom v této oblasti. Je to i díky kauzám, jako byla ta v Pacově, a hlavně ve Žďáře nad Sázavou," říká Marta Holanová.

V letošním roce řešili či řeší kriminalisté na Vysočině pět případů vražd či pokusy o ně. Zastavením trestního stíhání pro nepříčetnost skončil i případ vraždy ve Firmě Pleas v Havlíčkově Brodě. Bývalý voják Vlastislav Růžička tehdy brutálně ubodal svého spolupracovníka. Znalci nakonec dospěli k názoru, že byl Růžička v době činu nepříčetný a také on trpí paranoidní schizofrenií. Na rozdíl od Cardy ale neskončil v detenci, ale v psychiatrické nemocnici.

Nedávno kriminalisté obvinili pětadvacetiletého Marka Č. z dvojnásobné vraždy v Jihlavě. Marek Č. ubodal a podřezal svou matku a postiženého bratra. Podle kriminalistů muž čin dopředu plánoval. Také v tomto případě budou mít velkou váhu znalecké posudky. Marek Č. totiž tvrdí, že byl ze strany matky dlouhodobě psychicky týrán.

Pokusem o vraždu pak skončilo napadení mladíka v nočním podniku v Humpolci. Kriminalisté obvinili Rumuna, který skončil ve vazbě. Na soud čeká ve vazbě i muž z Havlíčkobrodska, kterého kriminalisté obvinili z pokusu o vraždu batolete.