Za přečin poškození cizích práv mu vyměřil dvanáct měsíců odnětí svobody, podmíněně odložených na třicetiměsíční zkušební dobu. Také musí zaplatit nemajetkovou újmu šesti poškozeným, dohromady ve výši 130 tisíc.

Podle obvinění Vondrák dlouhodobě natáčel nájemníky v bytě na jihlavské Vančurově ulici. „Za účelem vlastního sexuálního uspokojení obžalovaný sledoval své nájemníky, mimo jiné i v intimních situacích, bez jejich vědomí a souhlasu," popsala činy obviněného, který kameru umístil do koupelny, soudkyně Dagmar Koutníková Trnková.

Zmíněný byt Vondrák pronajímal hlavně studentům a mladým párům. „Obžalovaný je natáčel v přesně nezjištěné době, nejméně od září 2007 do 6. ledna 2013," upřesnila soudkyně.

Rozhodnutí nebylo v této věci první. Vše začalo minulý rok, kdy se náhodou zjistilo, že obžalovaný své nájemníky natáčí. „Se spolubydlícím jsme se v koupelně strkali. Asi jsem zakopl o kobereček a upadl na zrcadlo, které se rozbilo," sdělil u předchozího soudního líčení jeden z poškozených. Tehdy mladíci za zrcadlem objevili další místnost, ve které byla plně funkční kamera.

Minulý rok se v prvním řízení vše mohlo vyřešit pouze platebním příkazem. Ten obviněnému ukládal osm měsíců odnětí svobody, podmíněně odložených na osmnáct měsíců. Tehdy měl Vondrák zaplatit pouze čtyřicet tisíc korun dvěma v té době známým poškozeným nájemníkům.

Vondrák se však rozhodl, že proti platebnímu příkazu podá odpor. Vše se tedy začalo řešit ve veřejném soudním líčení. Díky tomu se případ stal mediálně známým, a ozvaly se další poškozené dívky.

„Bydlela jsem tam asi tři měsíce. Vybavuji si, jak říkal, že byt nejraději pronajímá mladým ženám, protože kluci jsou nepořádní a u holek je prý ta výhoda, že nemají problém sprchovat se spolu, čímž ušetří za vodu," sdělila další Vondrákova nájemnice.

Státní zástupce kvůli těmto zjištěním zažaloval Vondráka ve stejné věci podruhé. Obě žaloby se spojily v jednu a v květnu byl vyhlášen další rozsudek. Ten zněl stejně jako středeční, dvanáct měsíců s podmíněným odkladem na třicet měsíců, jen odškodné se zvýšilo na šedesát tisíc korun.

Ani další odvolání podané proti tomuto rozsudku nijak trest nesnížilo. Nyní má povinnost zaplatit 130 tisíc korun. „Jednání obžalovaného je prokázané. Je zde jednak přiznání, jednak výpovědi svědků. Jsou také zajištěny kazety, na kterých se některé poškozené ztotožnily," prohlásila soudkyně.

Dle Koutníkové Trnkové se Vondrák sám při výpovědi přiznal. „Kamera tam byla umístěna několik let, ale nepamatuji si, kdy jsem ji tam dal. Dával jsem ji tam z důvodu, že jsem chlap, líbí se mi ženské a díval jsem se na nájemnice," sdělil obviněný u výslechu k druhé obžalobě.

Obhájce Vondráka však toto prohlášení jako doznání nepřijal a chtěl svého klienta zprostit celé obžaloby. „Jak si vůbec někdo může dovolit říct, že se přiznává ke všemu? Policie vyslýchala obviněného ke skutku, který byl uveden v tom druhém obvinění, a nejde s velkou slávou říci, že se to vlastně týká všeho," vyjádřil se minulý týden při závěrečné řeči obhájce.

Na jeho slova zareagovala soudkyně: „Dle mého názoru je to v rozporu s principem normální logiky. Pan obžalovaný se v rámci své výpovědi k druhému trestnímu stíhání přiznal."

Rozsudek zůstává nepravomocným, jelikož se k soudu obžalovaný ani jeho obhájce nedostavili. Státní zástupce se svého práva na odvolání vzdal.

Aneta Hrdličková