Včera o tom definitivně rozhodl Vrchní soud v Olomouci. Muž chtěl podle rozsudku sexuálně zneužívat děti, včetně nemluvňat. Přemlouval jejich matky na internetu, aby mu za úplatu své potomky poskytly.

Jednadvacetileté ženě, která na jeho nabídku přistoupila a šestitýdenní dcerku mu poskytla, odvolací soud potvrdil tříletý trest.

„Všechna odvolání jsme zamítli jako nedůvodná. Krajský soud správně stanovil vinu i rozsah trestné činnosti. Jednalo se o osmnáct oslovených lidí, kdy ve dvou případech došlo k určitým sexuálním praktikám. Devítiletý trest u obžalovaného Štingla v rámci sazby pět až dvanáct let lze označit jako zákonný," uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy. Podotkl, že u obžalované ženy byly podmínky pro uložení trestu mimořádně pod spodní hranicí sazby.

Měl přezdívky 
Max a Stydlíno

Muž se podle rozsudku od února 2010 do březnu 2012 snažil matky z celé republiky přemluvit přes diskusní servery na internetu, Skype a  ICQ k tomu, aby mu poskytly k sexu své děti. Vystupoval pod přezdívkami Max nebo Stydlíno. Nabízel obvykle kolem 5 000 korun, přičemž měl zájem o orální sex a o pohlavní styk se školačkami a školáky – ale i s nemluvňaty.

V jednom případě jednadvacetiletá žena z Brna bývalému vojákovi se zkušenostmi ze zahraničních misí poskytla k sexu svoji šestitýdenní dcerku.

Vše se odehrálo v březnu loňského roku na parkovišti v osobním autě, kde žena dítě obnažila a Štingl ho líbal na přirození. Šlo o prostitutku. Se Štinglem se stýkala.

Muž podle obžaloby nabádal také jiného muže k se-xuálním praktikám s nezletilým dítětem. Souzen je i za přechovávání dětské pornografie a za to, že měl doma větší množství munice a střeli-va.

Žalobce u soudu požadoval u Štingla upřesnění právní kvalifikace, u matky dívenky přísnější trest. Štingl, který strávil celé jednání u vrchního soudu s kapucí na hlavě a   maskován složkami, žádal, aby dostal mírnější trest. Hájil se i tím, že pracoval na odhalení gangu obchodujícího s dětským pornem. Soud této jeho obhajobě neuvěřil.

„Jsme přesvědčeni o tom, že útoky, které udělal přes internet, nejsou trestné," uvedl jeho obhájce. Podle něj šlo o virtuální realitu.

„Je mi trapně, stydím se, čím se tady musíme zabývat. Je mi to líto, dneska vím, že do budoucna se ničím takovým zabývat nebudu," uvedl Viktor Štingl.

Podle lékařů není sexuálním deviantem. K tomuto závěru dospěli po jeho vyšetření s tím, že v sexu touží po dobrodružství a hledá riziko, které jej uspokojuje. Již dříve uvedli, že muž začal hledat sex na internetu a z této virtuální formy přešel do promiskuitního způsobu života.

Alena Horáková (ČTK)