Projednávání další žaloby, která ho tentokrát viní především ze zneužívání pravomoci veřejné osoby a úvěrového podvodu, zahájil soud již minulý týden, a to výslechem obžalovaného Horkého. Ten měl svým jednáním způsobit Lipnici nad Sázavou škodu přesahující dvacet milionů korun. Včera před senátem stanul jako svědek stávající starosta Lipnice nad Sázavou Leoš Bláha, na dnešek a na čtvrtek jsou předvoláni další svědci.

„Obec Lipnice nad Sázavou je ve velmi obtížné a nezáviděníhodné situaci. V důsledku porušení rozpočtové kázně a porušení režimu dvou dotací, které obec získala, a to v době, kdy byl Ladislav Horký starostou, byla státem vyzvána čtyřmi platebními příkazy  k vrácení dotací, a navíc i k zaplacení penále, které tvoří sto procent výše dotací. V souhrnu jde o zhruba šestadvacet milionů korun," uvedl Bláha. Ten zdůraznil, že díky včasné reakci nového vedení obce, které požádalo stát, a to prostřednictvím specializované agentury, o odložení platby, respektive o prominutí penále, vznikl časový prostor, který umožnil jistou stabilizaci v hospodaření obce.

„Žádné nové investice si ale dovolit nemůžeme. Nikdo nám úvěr nedá a bez úvěru se o dalším rozvoji obce vůbec nedá hovořit," pokračoval Bláha s jasnou narážkou na existenci uvedených platebních výměrů. „Jejich souhrnná výše daleko přesahuje hodnotu celého stávajícího nemovitého majetku Lipnice nad Sázavou," zdůraznil Bláha a podotkl, že se tento stav negativně projevuje v každodenním životě obce.

Připomeňme, že Lipnice nad Sázavou čerpala dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj na výstavbu šesti rodinných domů a dále dotaci Ministerstva financí na druhou etapu stavby regulace dopravy a parkování v centru obce.

Postavené domy posléze obec prodala, a to i přesto, že ji ministerstvo pro místní rozvoj v této souvislosti upozornilo, že bude muset celou dotaci, nebo její část, vrátit.  Horký měl zastupitelstvu, jehož členem byl již tehdy i Leoš Bláha a další tři opoziční zastupitelé, tvrdit, že osobně zařídí, a to díky svým konexím v parlamentu a kontaktům na ministerstvu, aby se tak nestalo. To mu ale nevyšlo.

V případě stavby regulace dopravy a parkování v centru Lipnice nad Sázavou měl podle obžaloby Horký rozhodnout o provedení prací v rozporu s projektovou dokumentací. Práce pak měly být provedeny buď v menším měřítku, anebo byly provedeny takové, které s poskytnutou dotací vůbec nesouvisely. Šlo například o rozšíření zpevněných ploch, nebo o dláždění.

Prostor k vyjádření včera u soudu dostal samozřejmě i obžalovaný Ladislav Horký, kterému podle dřívějšího sdělení státního zástupce hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Horký obvinění opětovně odmítl s tím, že o všech jeho krocích bylo zastupitelstvo informováno. Na dotaz soudu, jestli se chce Leoše Bláhy na něco zeptat, ale odpověděl, že ne. „Zeptám se ho v úterý, a to na veřejném slyšení, které se v Lipnici koná," odvětil Horký.

Veřejnou schůzi, na které se zcela určitě bude hovořit také o tomto probíhajícím soudním přelíčení, svolala obec na dnešní osmnáctou hodinu do místního penzionu Brixen.