Uvedla, že proti podvodům se solárními elektrárnami sama bojovala. Obžalobu považuje za vykonstruovanou a především nepravdivou. Žalobce Radek Mezlík navrhuje Vitáskové za zneužití pravomoci úřední osoby devět let vězení. Předsedkyně úřadu se sídlem v Jihlavě čelí obžalobě z podvodů společně s dalšími devíti lidmi.

Rozsudek padne podle soudce Aleše Novotného asi v lednu. Vitásková měla právo poslední řeči před vynesením verdiktu. Podle spisu pozastavila řízení o odebrání licencí solárním elektrárnám v Chomutově, které dostaly povolení od ERÚ pro zahájení provozu údajně za sporných okolností.

Vše se týká toho, že do konce roku 2010 platily výhodné výkupní ceny za solární energii. Od ledna 2011 se snížily na polovinu. Elektrárny bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových, synů miliardáře Zdeňka Zemka st., získaly licence od ERÚ po četných problémech doslova v posledních hodinách roku 2010. Byla jim tedy přiznána výhodnější výkupní cena za energii dodanou do veřejné sítě, čímž podle žaloby dosud vznikla škoda 300 milionů korun. Časem se prý mohla vyšplhat až na dvě miliardy.

Vitásková u soudu zdůraznila, že na ERÚ nastoupila až v srpnu 2011, a nemohla tedy udílení licencí ovlivnit. „Trvám na své nevině. Solární elektřina byla zneužita k tunelování země," uvedla Vitásková s tím, že kauza má za cíl ji dostat pryč z postu předsedkyně úřadu. Doplnila, že podpora solární energie byla silně „překompenzovaná". V minulosti na to podle ní poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad. Výkupní ceny jsou garantovány na 20 let. „Nejvyšší kontrolní úřad ale zjistil, že návratnost investice do výstavby solární elektrárny za starých cen se pohybovala okolo sedmi let, a to právě kvůli údajně příliš štědré podpoře majitelů elektráren," uvedla Vitásková.

V kauze chomutovských elektráren jde podle žalobce Mezlíka o to, že údajně nebyly ke konci roku 2010 v takovém stavu, aby mohly dostat licenci. Závěrečné řeči se konaly od od středy. Tři dny mluvili advokáti obžalovaných.

Ještě v roce 2008 bylo v Česku pouze 249 solárních elektráren. Jejich počet vzrostl počátkem roku 2010 na 6 032 a k 1. lednu 2011, do kdy platily ještě velmi výhodné ceny za dodanou energii do sítě, jich bylo licencováno již 12 861. Změna ve výkupních cenách nastala rozhodnutím zákonodárců. Snížili ji, protože tak chtěli omezit nákladnou podporu fotovoltaiky v zemi.