Ten potlačoval její bludy, kterými trpěla někdy od roku 2011. „Bylo mi po něm špatně," řekla v pondělí v Brně soudci Barbora Orlová.

V léčebně skončila, protože v roce 2012 vtrhla s nožem v ruce do školy v Havířově, kde v důsledku své duševní nemoci pobodala učitelku.

„Chtěla jsem vzít rukojmí a vyměnit ho za souseda, který mne pronásledoval," popsala Orlová. Podle ní se stala pokusným zvířetem jistého aparátu, který měl ovládat její myšlenky a postupně měl ovládnout celý svět.

Ovládnutí světa

V plánu na ovládnutí světa šlo podle ní o projekt asi dvaceti lidí. „Snažila jsem se je najít, ale nepomohla mi policie ani najatý detektiv," vysvětlila Orlová, která má asi od roku 2012 invalidní důchod na paranoidní schizofrenii. Pokud by odhalila, kdo stojí za používáním přístroje, chtěla ho zažalovat.

Soudce brněnského krajského soudu Martina Vrbíka v pondělí především zajímalo, v jakých fázích Orlovou přístroj ovládal, a kdy ne. Podle toho se snažil zjistit, kdy Orlová léčbu dodržovala, a kdy ne.

„Aparát vypnuli asi po dvou měsících, co jsem byla v léčebně. Předtím, než mě propustili, tak ho znovu zapnuli," svěřila se Orlová. Podle soudce se Orlové podařilo lékaře oklamat a předstírala, že je zdravá. Nakonec byla propuštěna z ústavní léčby do ambulantní.

Lék Olanzapin, který se používá k léčbě nemoci, jejímiž příznaky jsou pocity, že dotyčný slyší, vidí nebo vnímá věci, které neexistují. To provází chybná přesvědčení, neobvyklá podezřívavost a uzavření se do sebe. Lidé trpící touto nemocí se rovněž mohou cítit depresivní, úzkostní nebo v napětí.

Orlová potvrdila, že trpí tiky, depresemi, nespavostí, třesem rukou, ale přesto před soudem řekla, že si nemyslí, že by trpěla paranoidní schizofrenií. Nyní je podle ní přístroj vypnutý. Na dotaz soudce, kdy byl aparát vypnut, Orlová odpověděla, že po události ve Žďáru nad Sázavou.

„Nyní asi probíhá demontáž přístroje," míní Orlová, která je pod přísným a intenzivním dohledem lékařů v psychiatrické nemocnici.

Odborná péče

Lékaři Orlové pravidelně odebírají krev a kontrolují, zda dodržuje předepsanou léčbu. Podle matky Orlové, která sledovala pondělní soud přímo v soudní síni, Deníku řekla, že léčbu její dcera v současné době nemůže nijak obejít.

„Dostává pravidelně injekce," podotkla Dagmar Orlová. Podle znalců je Barbora Orlová pro společnost i nadále nebezpečná, protože stále věří svým bludům.

„Ve vazební věznici jsem se navíc dozvěděla, že se otevřela nová observatoř s tímto projektem," řekla v pondělí soudci Orlová.

Podle znalců bude léčba Barbory Orlové trvat roky. Jak úspěšná bude, nikdo dopředu nedokáže odhadnout. Její stav se může podle znalců zlepšovat, ale také se mohou její problémy prohlubovat.

„První režim léčby už proběhl a vidíme s jakými zoufalými následky," poznamenala státní zástupkyně Ludmila Doležalová, která pro Orlovou navrhovala umístění do ústavu ochranné zabezpečovací detence. Soud tomuto návrhu nakonec vyhověl. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Orlová se zřejmě odvolá.