Okresní soud v Havlíčkově Brodě řešil neobvyklý případ čtyřiatřicetiletého Davida Sivého z Frýdku-Místku. Ten vydíral svou bývalou přítelkyni z Vysočiny a poté, co byl zadržen policií, poničil zařízení dvou policejních cel. Sivému dokonce hrozil až desetiletý trest za loupež.

Přestože byl k soudu předveden z vazby, od soudu odcházel jako volný. „Podle názoru soudu se obžalovanému neprokázal loupežný motiv,“ uvedl předseda senátu Jan Doležal. Sivý nakonec vyvázl pouze s podmínkou a byl propuštěn z vazby na svobodu.

Vše se odehrálo letos na přelomu května a června. Sivý nejprve kontaktoval svou bývalou přítelkyni, s níž nějakou dobu žil a pracoval v Irsku. Prostřednictvím SMS zpráv ji nutil k tomu, aby mu posílala větší částky peněz. Když to odmítla, vyhrožoval jí, že to pro ni bude mít nepříjemné důsledky.

Z Herálce se pouť i s kolotočem během týdne přemístila do Libice nad Doubravou.
Dívka na kolotoči narazila do zdi. Musel pro ni vrtulník

Své výhrůžky navíc stupňoval. Dokonce se ženu snažil vyhledat v zaměstnání a ve svých požadavcích byl stále neodbytnější. „Začala jsem mít strach,“ řekla u soudu žena.

Sivý, který byl bez práce a potřeboval nutně peníze, věděl, že bývalá přítelkyně pracuje v Josefodole u Světlé nad Sázavou. Ráno 6. června vlezl do vlaku, v němž žena jela z Havlíčkova Brodu do práce. Už ve vlaku se na ženu obořil s tím, aby mu dala peníze. Ve vlaku cestovali i ženini kolegové, kteří se jí zastali. Jenže Sivý ji pronásledoval i z vlaku. Po cestě do práce ji neustále slovně napadal a tahal ji za kabelku.

I zde se ženy zastal jeden z jejích kolegů. „Postavil jsem se mu do cesty, protože to přeháněl,“ vypověděl svědek, který si z incidentu odnesl několik škrábanců na ruce.

Ty měl od vývrtky na víno, kterou měl Sivý mezi prsty a ohrožoval s ní i svou někdejší partnerku. Tu ale nijak nezranil kromě toho, že měla pár modřin. „Dával mi pěstí do horní části těla,“ popsala u soudu poškozená žena.

Ilustrační foto.
Oprava silnice v Ledči pod viaduktem zkomplikuje řidičům život

V jednu se chvíli dokonce všichni tři ocitli na zemi uprostřed silnice. Celý incident ukončil řidič dodávky, který jel kolem a musel zatroubit. V tu chvíli se podařilo ženě vymanit ze sevření tím, že se vysvlékla z bundy a utekla do areálu podniku, kde pracuje.

„Nechtěl jsem jí ukrást kabelku ani nic jiného, jen jsem se ji snažil přimět, aby se zastavila a mohl se s ní domluvit, protože mi dlužila peníze,“ hájil se u soudu Sivý. Žaloba jej vinila z toho, že chtěl ženu o kabelku oloupit. To se však nepodařilo prokázat. Sama poškozená, která popřela, že by obžalovanému dlužila peníze, loupežný motiv zpochybnila. Na místo tehdy přijeli policisté, kteří agresivního Sivého zadrželi a umístili do policejní cely ve Světlé nad Sázavou. Jenže místo toho, aby se Sivý zklidnil, začal ničit zařízení cel. Nejprve vysadil mříže z pantů, pak poničil kameru. Když byl přemístěn do jiné cely, utrhl i tam kameru a hodil ji do záchodu. Kromě toho poničil také umyvadlo. Celková škoda přesáhla pět tisíc korun.

Za zločin vydírání se zbraní, protože podle soudu vývrtka zbraní byla, výtržnictví a poškozování cizí věci dostal Sivý nakonec trest na tři roky s podmínkou na tři a půl roku s dohledem úředníků. Soud mu navíc zakázal jakýkoli kontakt s poškozenou. Rozsudek je pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.