Už o dva dny později se k činu přiznal stejně starý Vojtěch Dlesk z Havlíčkobrodska. Podle policie Dlesk svého dlouholetého kamaráda ubil klackem a stáhl do rybníka, kde ho nechal vážně zraněného ležet. „Své přiznání potvrdil i po poradě s advokátem," řekl včera krajský kriminalista Pavel Kubiš.

Zraněný muž se utopil v rybníku

Příčinou smrti Petra V. bylo udušení po vdechnutí krve a poté i vody z rybníka. Vojtěchu Dleskovi hrozí za vraždu až dvacet let vězení nebo výjimečný trest. V neděli na něj soud uvalil vazbu.

Proč musel vyučený kuchař-čísník Petr V. zemřít? To je zatím pro policii záhadou. „Tak, jak nám obviněný svůj motiv nastínil, tak se zdá, že šlo o banální důvod. Ještě budeme zjišťovat, jestli je to tak, jak nám popsal," podotkl Pavel Kubiš.

Vojtěch Dlesk a Petr V. si před činem zašli na pár piv. Poté se rozhodli zajít na tábořiště u rybníku Hajdovec, kam chodili často. Podle Kubiše nebyl vliv alkoholu na následující okamžiky nijak zásadní. „Obviněný ve středu v časných ranních hodinách zaútočil na svého kamaráda klackem na hlavu a  krk. Podle pitvy šlo o opakované údery vedené velkou silou. Poté ho stáhl k rybníku a nechal ho ležet hlavou ve vodě," popsal okolnosti vraždy Pavel Kubiš.

Vrah vzal oběti peníze i telefon

Vojtěch Dlesk podle kriminalisty svému kamarádovi prohledal oblečení. Ukradl mu mobilní telefon, peněženku, kde měl pět set korun, a nějaké další osobní věci. Podle informací Deníku bylo tělo Petra V. nalezeno svlečené do půl těla. Pavel Kubiš včera řekl, že obviněný Vojtěch Dlesk peníze utratil a  ostatní věci vyhodil do odpadkových košů a kanálů ve městě.

„Část věcí se nám podařilo najít," uvedl Pavel Kubiš a  dodal, že oběť jednoznačně zemřela v důsledku jednání obviněného, za které mu nyní hrozí mnohaletý trest za zločin vraždy. Čin navíc spáchal v úmyslu sám sebe obohatit.

Přátelé Petra V. jsou činem šokováni. Jeho kamarádka Kateřina Deníku řekla, že si hodně lidí od začátku myslelo, že to udělal Vojtěch Dlesk. „Nechtěli jsme tomu ale věřit. Na sociální síti psal, že až se dozví, kdo to jeho kamarádovi udělal, tak ho zabije. Možná tím chtěl od sebe odpoutat pozornost. Hlava mi to nebere. Byl prostě jinej a asi jsme ho dost dobře neznali," řekla.

Vojtěch Dlesk nebyl dosud soudně trestán. Učil se na kuchaře-číšníka jako Petr V.

Od začátku roku je případ z Havlíčkova Brodu již devátou letošní vraždou či pokusem o vraždu. „Je to hodně. Jen za tři měsíce jsme měli osm případů," podotkl Pavel Kubiš s tím, že loni za stejné období byly na území kraje spáchány pouze dvě vraždy.

Kriminalisté už ukončili vyšetřování vraždy muže v Habreku na Havlíčkobrodsku, kterého bodla nožem do zad jeho přítelkyně a na ulici vykrvácel. Konec vyšetřování se blíží i v případu vraždy na diskotéce v Moravských Budějovicích na Třebíčsku.

Jediným neobjasněným případem letos zatím zůstává vražda novorozence z Havlíčkova Brodu. Tělíčko čerstvě narozeného dítěte v igelitové tašce našel náhodný chodec u rybníka v místní části Brodu – Perknově.