Vyšetřování tragické nehody, k níž došlo v polovině loňského roku mezi Rynárcem a Houserovkou, ukončili pelhřimovští kriminalisté minulý týden. „Vyšetřovací spis spolu s návrhem na podání obžaloby předali v pondělí 17. července na Okresní státní zastupitelství v Pelhřimově,“ upřesnila policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Policie ukončila vyšetřování pouhých několik dní po Weissových třiašedesátých narozeninách. „Řidič čelí obvinění z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě prokázaní viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až šesti let,“ uvedla k právní kvalifikaci a potvrdila výši trestní sazby policejní mluvčí. „Případ tragické dopravní nehody byl pro vyšetřovatele složitý a časově náročný, a to především s ohledem na potřebu vypracování několika znaleckých posudků z oboru dopravy a zdravotnictví,“ dodala.

Osudná nehoda se stala loni 16. září. Kolem sedmnácté hodiny mířil Weiss po silnici III. třídy ve voze Jaguár XF od Rynárce směrem na jih, když několik set metrů před Houserovkou v kritickém místě nezvládl průjezd mírnou levotočivou zatáčkou.

Sexuolog Petr Weiss
Sexuolog Petr Weiss měl na Vysočině nehodu. Zemřeli dva lidé

Těsně za zatáčkou se v protisměru čelně srazil s protijedoucím osobním vozidlem Ford Focus. „Řidič osobního vozidla Jaguar XF se při jízdě dostatečně nevěnoval řízení vozidla a nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace,“ připomněla příčiny tragické nehody Čírtková.

Weiss se svým vozem vyjel nejprve vpravo mimo komunikaci, následně ale přejel do protisměru.

Ve Fordu Focus cestovali tři členové rodiny, která bydlela nedaleko místa tragédie. „Pětapadesátiletý řidič osobního vozidla utrpěl při střetu zranění neslučitelná se životem a na místě nehody zemřel. Těžké zranění utrpěla pětadvacetiletá spolujezdkyně na zadním sedadle, která na následky zranění zemřela v nemocnici. Těžce zraněna byla také devětačtyřicetiletá spolujezdkyně, která seděla na předním sedadle,“ popsala důsledky čelního střetu policejní mluvčí.

Weiss byl s lehkým zraněním převezen do pelhřimovské nemocnice. Dechová zkouška na alkohol, kterou absolvoval, byla negativní. Odpovědnosti za smrt druhých lidí se jako viník nehody od samého začátku nevyhýbal. „Je mi nesmírně líto toho, co se stalo. Nezlobte se, zatím nejsem ve stavu, kdy o tom mohu mluvit,“ napsal třetí den po nehodě redaktorovi Deníku Petr Weiss v SMS zprávě.