Podle žalobkyně spáchal čin obzvlášť zavrženíhodným způsobem a o jeho vině svědčí řada důkazů. Znalci navíc upozornili, že trpí sexuální deviací a na svobodě je pro společnost nebezpečný. Hana Flídrová proto navrhla, aby byl umístěn do zabezpečovací detence.

Pekárův obhájce Aleš Čáp naopak požádal soud, aby muže zprostil obžaloby, protože se jeho vina neprokázala. Soud rozhodne ve středu.

Obžalovaný: 
Neměl jsem motiv

Žena z Pardubicka byla zavražděna loni v březnu děsivým způsobem. Podle obžaloby ji Pekár tloukl a kopal do hlavy, bodal ji nožem a nakonec ji uškrtil rukama a kabelem. Tělo hodil do příkopu v lese na Žďársku a zaházel větvemi a textilem.

Třináctkrát trestaný Pekár u soudu řekl, že se se ženou seznámil v herně, kde pracovala jako barmanka. Navázali spolu intimní vztah a žena se mu svěřila, že pro ni kradou dva lidé, a ona pak kradené věci prodává. Obžalovaný uvedl, že pak kradli společně.

Osudného dne jí prý koupil pervitin a měli spolu pohlavní styk ve vypůjčeném bytě v Chocni. Od té doby ji prý už neviděl. „K vraždě jsem neměl motiv," prohlásil rozhodně Pekár.

Státní zástupkyně však vyjmenovala více než desítku důkazů, které svědčí o vině obžalovaného. Byly mezi nimi mimo jiné jeho pachové stopy na ženině těle a věcech v příkopu, stopy zpod nehtů oběti či otisky pneumatik a obuvi z místa, kde leželo tělo. Žalobkyně také upozornila, že si Pekár se ženou často telefonoval, od chvíle, kdy zmizela, jí však už nezavolal.

„Nálezy mohou svádět k názoru, že vraždu spáchal obžalovaný," připustil obhájce. Uvedl však, že na ženině smrti mohly mít zájem osoby z takzvaného podsvětí, s nimiž páchala trestnou činnost, i muž, proti němuž svědčila a který byl po její smrti propuštěn z vězení.
Kampaň jako proti Miladě Horákové

Předseda senátu Luboš Sovák přečetl dopis, v němž Pekár soud žádal, aby případu věnoval maximální pozornost. „Vše jako by směřovalo k tlaku na soud, abych byl odsouzen," napsal obžalovaný. Stěžoval si, že státní zástupkyně proti němu rozpoutala v televizi „kampaň podobnou té, jako v 50. letech vedli proti Miladě Horákové". Uvedl také, že ho policisté u výslechu bili a že to oznámil inspekci bezpečnostních sborů.

Obhájce navrhl, aby se Pekár podrobil výslechu na detektoru lži a aby soud vyslechl jeho dvě bývalé přítelkyně, které by dosvědčily, že jeho vztah k ženám byl normální. Soud oba návrhy zamítl.

Pekár dosud strávil ve vězení asi dvacet let. Mimo jiné byl obžalován z pokusu o vraždu ženy, kterou napadl, rdousil, a když upadla do bezvědomí, znásilnil ji. Soud ho tehdy uznal vinným jen ze znásilnění.