Trest dostali za vyhrožování mladíkovi, který u soudu svědčil proti dnes 
už odsouzenému drogovému bossovi Josefu Šamkovi z Jihlavy.
Novotná si má trest odpykat ve věznici s ostrahou, Poláček ve věznici s dozorem. Rozsudek, který soud vynesl ve středu, zatím není pravomocný. Novotná, která je souzena vazebně, se na místě odvolala. Poláček ještě odvolání zvažuje.

Svědek, který se rozhodl vypovídat proti Šamkovi, musel čelit několika nevybíravým útokům. Ani to ho ale neodradilo, aby proti Šamkovi svědčil.

Loni v září si na mladíka počkal David Froš a vyhrožoval mu, že je na něj vypsaná zakázka, protože Šamko poslal nějaké údaje do Jihlavy. Jinými slovy to znamenalo, že když svědek nezmění výpověď, může se mu něco stát. Froš se pak měl údajně dobývat ke svědkovi do bytu. K žádnému násilí ale tehdy nedošlo. Froš byl za své jednání před časem také odsouzen.

Když nátlak na svědka nezabral, přišla trestná výprava, po níž skončil svědek v péči lékařů. Změnění svědecké výpovědi ve prospěch Josefa Šamka si chtěla vynutit i Šamkova přítelkyně, devětadvacetiletá Zuzana Novotná.

Na začátku ledna Novotná v jednom jihlavském nákupním areálu vyhrožovala svědkovi násilím, pokud výpověď nezmění nebo ji nestáhne. Tehdy se to ještě obešlo bez fyzického napadení.

Falešný policista

Pár dní nato se ale Novotná a svědek potkali v herně. Novotná mu znovu vyhrožovala. Když z herny odešla, nedaleko potkala sedmatřicetiletého Roberta Poláčka.

Také on už byl soudně trestán, a to i za násilnou trestnou činnost. V roce 2004 dostal šest let za loupež a vydírání. Loni v květnu byl pravomocně odsouzen za nebezpečné pronásledování družky.

Novotná Poláčkovi při setkání vysvětlila svoji situaci a popsala mu, kde pro ni nevhodného svědka najde. Poláček šel za svědkem do herny a vydával se za policistu. Když s ním šel svědek ven, Poláček ho surově napadl. Srazil ho na zem a kopal ho do břicha i hlavy. Přitom mu vyhrožoval dalším brutálním násilím, pokud svědeckou výpověď nezmění. Novotná incident celou dobu sledovala, a když bylo po všem, oba z místa odešli. Zbitý svědek musel ale kvůli následkům útoku vyhledat lékařské ošetření.

Pavel Roman