Rozsudek není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Markéta Slámová, která pobývá střídavě v Havlíčkově Brodě a ve Žďáře nad Sázavou, byla již v minulosti opakovaně soudně trestaná. V loňském roce dostala za krádeže trest v podobě obecně prospěšných prací, který si odpracovávala pod dohledem havlíčkobrodské Probační a mediační služby.

Tady na jaře roku 2015 v průběhu několika týdnů během výkonu prací několikrát znovu svůj čin zopakovala, když celkem čtyřikrát odcizila peněžní prostředky v hodnotě několika stovek korun.

„S její pracovní morálkou problém nebyl. Od svého nástupu do Probační a mediační služby se snažila. Vše fungovalo až do té doby, kdy během prací ve firmě CzechProject odcizila 450 korun. K činu se ale následně přiznala, omluvila se a peníze vrátila. Její situaci jsme probírali, ale i přesto se věc stala opakovaně," uvedla u soudu svědkyně Martina Kadlecová z brodské Probační a mediační služby. Té Slámová během úklidu sportovišť v Plovárenské ulici v Brodě z kabelky odcizila 500 korun.

Obžalovaná Slámová, která následně odcizila ještě peněžní částku v hodnotě 200 korun a dámský deštník, u soudu odmítla vypovídat. Pouze během závěrečné řeči řekla, že byla v tíživé finanční situaci.

„Byla jsem prakticky na ulici. Pak jsem si sice našla přítele a bydlela jsem nějaký čas u něj, ale s rodinou se nestýkám a neměla jsem přístup k penězům," hájila se Slámová.

Státní zástupce Lukáš Vodička u soudu za opakované jednání Slámové neshledal žádnou polehčující okolnost. „Obžalovaná, která byla již v minulosti opakovaně soudně trestaná, se ke svým činům u soudu nedoznala, přestože mohla. Navíc poté, co byly její činy odhaleny, přestala s Probační a mediační službou komunikovat," uvedl státní zástupce Vodička. Ten navíc podotkl, že její předchozí tresty neměly na její chování vliv. Navrhl proto nepodmíněný dvanáctiměsíční trest ve věznici s dozorem a náhradu škody poškozeným.

Soudkyně Hana Doubková nakonec vynesla o něco mírnější verdikt, a to sedmiměsíční nepodmíněný trest ve věznici s dohledem.
„Obžalovaná je u soudu již po čtvrté, svých činů nelitovala ani se neomluvila. Trest v podobě obecně prospěšných prací se sice zpočátku snažila odpracovat, ale nakonec ho nedokončila," konstatovala Doubková s tím, že obžalovaná nežije řádný život.

Podle Doubkové má Slámová ve věznici s dohledem nárok na pracovní režim.

Lukáš Zadek