Nejen kvůli tomu se jeden a čtyřicetiletý Dominik H. ocitl v úterý před senátem žďárského soudu. Jeho obžaloba kromě zločinu vydírání zahrnuje tři další přečiny: ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování i nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Obžalovaný je ohrožen trestem odnětí svobody na dva až osm roků," informovala Klára Sklenářová, mluvčí Okresního soudu ve Žďáře nad Sázavou.

Obžalobou z několika skutků vygradovalo komplikované soužití Dominika H. s poškozenou, „kořeněné" navíc užíváním pervitinu, s nímž měli oba zkušenost. S dvaatřicetiletou ženou se seznámil loni v lednu, a jak muž řekl, zanedlouho si k němu nastěhovala věci. Začátkem června spolu měli rozepři, kdy jí Dominik H. údajně vyhrožoval, že jí uřízne prst, a pak ji skutečně do prstu řízl kuchyňským nožem. Ranka nepotřebovala lékařské ošetření.

V jiné hádce měl zas obžalovaný srazit partnerku ze židle a kopnout ji „nejméně třikrát do oblasti hlavy a těla", jak uvádí obžaloba, a tím jí způsobit zhmoždění okolí oka a zlomeninu záprstní kosti. „Po útoku jí sdělil, že pokud něco řekne policii, tak ji zabije," uvádí obžaloba. Jindy zas při společné cestě autem zajel do pole s kukuřicí, zastavil a začal poškozenou tahat za vlasy a křičet, ať „vypadne z auta", povalil ji na záda, zaklekl jí levou ruku, kousl ji do ucha a škrtil. Když žena na chvíli ztratila vědomí, nechal ji být, a jakmile procitla, dal jí prý injekční stříkačku s pervitinem a donutil ji si vpichem do krku drogu aplikovat.

Dominik H. se vyjádřil ke všem bodům v obžalobě. Podle něj se některé události seběhly jinak, než jak je popisuje obžaloba. Přiznal například to, že partnerce uštědřil několik facek, ovšem přes židli podle něj spadla sama.

„Dal jsem jí dvě nebo tři facky, bylo to v afektu, pak jsem si nadával, že mi tak cvaklo v hlavě. Byl jsem na cestách a potřeboval zaplatit v obchodě, a zjistil jsem, že nemám čím, protože z účtu vybrala všechny peníze. Když jsem se vrátil, byl jsem vystresovaný, stále mě dráždila," řekl Dominik H. Že by při příhodě v autě partnerku donutil, aby si vpíchla drogu, zase odmítl.

Případ, v němž má Dominik H. „na triku" také to, že si nejenom opatřil, ale ještě dál předával nebo prodával pervitin, se před soudem teprve začal „rozplétat" – obžalovaný byl totiž jediným účastníkem úterního líčení.

Omluvila se rovněž poškozená, na jejíž výpovědi ovšem soud trvá. Po výpovědi obžalovaného Dominika H. tak bylo líčení odročeno.

„Jednání bude pokračovat 7. června," oznámil předseda soudního senátu Jiří Večeřa.

K příštímu jednání soud kromě poškozené předvolá další svědky, které žádají vyslechnout i státní zástupce a obhájce Dominika H. Jde o lidi, kterým měl muž podat nebo prodat drogy.