To se sice bere za samozřejmost, ale mnozí přesto nahrávají zejména zlodějům. Ve zvýšené míře platí v čase letních dovolených. Před odjezdem z domu proto odborníci radí nepodceňovat každé možné zabezpečení majetku.

„Odvěké klišé o příležitosti, která dělá zloděje, je v případě zabezpečení domů zcela na místě. Vždyť často je to právě lidská lehkomyslnost, která zlodějům usnadňuje přístup do domu či bytu. To potvrzují i statistiky vloupání do bytů a domů," podotkl Lubomír Valenta, marketingový manažer firmy, která se zabývá výrobou různých bezpečnostních prvků pro domácnosti.

Podle Valenty statistiky uvádějí, že až čtyři z pěti pachatelů jsou schopni se do průměrně zabezpečeného objektu dostat během několika minut. Nejchoulostivější části domů jsou samozřejmě vstupní dveře, ale zloději si k proniknutí do objektu vybírají třeba i okna, otvory do sklepů či garáže.

„Praxe potvrzuje, že při vloupání pachatelé zanechají pokusy o vniknutí do domu, pokud zjistí, že by to bylo příliš komplikované," uvedl Valenta. Ten rovněž poukázal na to, že z průzkumů mezi trestanými lidmi za krádeže a vloupání vyplývá, že většinu zlodějů odradí, pokud je nemovitost vybavena alarmem napojeným na bezpečnostní službu. Zloděje prý současně odradí také bezpečnostní okna a dveře. „Odrazujícím faktorem jsou také kamerové systémy, v panelových domech zase přítomnost sousedů či hlídací pes, kterého máme v bytě nebo na zahradě," vyjmenoval Valenta některá bezpečnostní opatření.

Pomůže i alarm

Odborníci na zabezpečení majetku uvádějí, že jedním ze současných trendů v oblasti zabezpečení domů je systém bezdrátové ochrany.

Myslí se tím alarm, který lze ovládat na dálku. „Přestože se cena instalace alarmu a stejně tak kamerového systému liší v závislosti na velikosti a množství funkcí daného zařízení, lze říci, že základní zabezpečení rodinného domu vyjde zhruba na pětadvacet až třicet tisíc korun," poznamenal Valenta. Současně dodal, že aby tato investice byla skutečně efektivní, je třeba připojit alarm na stálý dispečink tísňové linky. „Odtud totiž může přijít pomoc ve chvíli, kdy dojde ke vloupání či vypukne požár a my jsme daleko od domova," řekl Valenta.

Dobrým pomocníkem je dle něj rovněž domácí videotelefon. „Díky němu vidíme, kdo nás chce nebo chtěl navštívit, nebo kdo se právě pohybuje kolem domu. Moderní videotelefony si pamatují až čtyři stovky návštěv, kromě toho jsou vybaveny snímači otisků prstů. Ty umožňují jednoduše a bezpečně ovládat bránu, garážová vrata a další elektronická zařízení," podotkl Valenta.

Podle expertů na zabezpečení majetku je třeba o zabezpečení uvažovat v širších souvislostech. Například to znamená vybrat si ze sortimentu bezpečnostních výrobků například i kvalitní vstupní dveře. „U vchodových dveří to mohou být například tříbodové zámky s automatickým uzamykáním, skryté čidlo pro zabezpečovací systém, kování s překrytím proti odvrtání, a to včetně možnosti rozšíření o biometrické zabezpečení," popsal Bohuslav Bartůněk ze společnosti, která zákazníkům nabízí vchodové dveře z hliníkových profilů.

Lidé prý často řeší bezpečnost hlavního vchodu, ale zapomínají věnovat stejnou pozornost dalším vstupům do domu, jako jsou například vchody ze dvora. „Pokud tyto vstupy osadí těmi nejlevnějšími typy dveří, které nemají prakticky žádné nebo pouze minimální zabezpečovací prvky, tedy obyčejný zámek, riziko vloupání je velmi vysoké," dodal Bartůněk.

Myslet i na okna

Kromě zabezpečení různých dveří je dobré nezapomínat ani na garážová vrata. Odborníci radí kombinaci elektronických prvků a základních mechanických zarážek. „Vrata s automatickým ovládáním a kvalitním motorem mají totiž převodovku konstruovanou tak, že zabraňuje nežádoucímu mechanickému zvednutí vrat, a to i v případě výpadku proudu," vysvětlil Lubomír Valenta.

Z hlediska bezpečnosti je důležitý také výběr oken. Mezi atestovaným oknem nejnižší bezpečnostní třídy a běžným oknem je velký rozdíl.

„Bezpečnostní okno první třídy se kupříkladu osazuje nerozbitným sklem čtvrté třídy, které odolá pádu předmětu o hmotnosti čtyři kilogramy z výšky devět a půl metru," uvedl příklad Valenta. U bezpečnostních oken vyšších tříd se používá ještě pevnější sklo.

Další účinnou překážku pro zloděje představují také předokenní rolety. „Rolety jsou standardně vybaveny pružinami proti zdvihu a často také zámkem. U motorem ovládaných rolet lze navíc před odjezdem na dovolenou naprogramovat dobu jejich automatického vytažení a spouštění," upozornil Valenta na současné moderní možnosti zabezpečení objektů.