Čtyřiatřicetiletý Milan Pejzl měl podle obžaloby letos v lednu na sídlišti Pražská v Havlíčkově Brodě ranami pěstí a kopanci napadnout nejprve Alenu Žáčkovou, se kterou se seznámil jen chvíli předtím, a poté i devětasedmdesátiletého Metoděje Lorence, který jí přišel na pomoc.

Obžalovaný, kterého do soudní síně přivedla v poutech vězeňská eskorta a před nedávnem byl podmínečně propuštěn z vězení, však svoji vinu popírá. Nebo spíše tvrdí, že si nic přesně nepamatuje a zdráhal se uvěřit tomu, že by byl takového útoku vůbec schopen.

„Nic si z toho nepamatuji a začal jsem si události trochu vybavovat, až když jsem viděl sepsané výpovědi," tvrdil včera na začátku přelíčení Pejzl.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové má celé napadení navíc ještě loupežný podtext. S Alenou Žáčkovou se totiž seznámil úplnou náhodou, když na ulici popíjel alkohol.

Žena se s ním napila a Pejzl ji pak začal vyprovázet k domovu. Podle výpovědi se jí však začal po cestě vyptávat na to, jestli má u sebe peníze, žena dostala strach a rozhodla se u jednoho z paneláků zazvonit na obyvatele domu.

Pěsti a kopance

„Říkal mi, že mu prý připomínám maminku a vůbec by mě nenapadlo, co by se mohlo stát," vypověděla před soudním senátem poškozená. Fyzicky zdatný muž, který se již delší dobu potýká se závislostí na alkoholu, ji pak před vchodem domu napadl pěstí a kopanci.

„Chtěl po mně peníze, ale já u sebe měla asi jen tři koruny," zavzpomínala Žáčková.  Mezitím však jeden z nájemníků, Metoděj Lorenc, který v reproduktoru svého zvonku v bytě zaslechl její volání o pomoc, sešel po schodech do přízemí.

Zkrvavený obličej

„Viděl jsem přes dveře ženu se zkrvaveným obličejem. Když jsem vyšel před vchod a zeptal se, co se vlastně děje, vrhl se i na mě a řval, že mě taky zabije," uvedl.

Důchodce se pak dal na útěk, ale násilník se za ním rozběhl. Po krátké honičce srazil muže znovu na zem a začal do něj kopat. Až po chvíli se muže zastal jeden z obyvatel sídliště. „Kdyby nezasáhl, nevím, co by se stalo. Měl jsem velký strach a od té doby se bojím chodit večer ven," prozradil roztřeseným hlasem Lorenc.

Křik vyrušil i některé další nájemníky. „Z okna jsem viděla, jak útočník ležícího pana Lorence kope a zavolala jsem policii," řekla jedna ze svědkyň.

Násilníka se pak přivolané hlídce podařilo zpacifikovat. Smutné na případu je i to, že napadenému starci poměrnou dlouhou dobu nedokázal nikdo z obyvatel domů nebo kolemjdoucích pomoci.

Podle obhajoby ale mohla žena od pozdějšího agresora během cesty kdykoliv odejít a kamenem úrazu pro obžalobu může být ještě časový rozpor. Jedna ze svědkyň totiž tvrdila, že dvojici potkala o hodně dříve, než k samotnému útoku došlo.

Jistá si tím však zcela nebyla, a tak předsedkyně senátu jednání odložila na 29. května. Kromě toho bude vyslechnut ještě jeden důležitý svědek. A to muž, který při zmiňovaném napadení důchodce možná zabránil mnohem většímu neštěstí.

Za brutální útok teď Pejzlovi hrozí až deset let vězení. Trest by však mohl po právní překvalifikaci, kterou státní zástupkyně požaduje, vzrůst ještě o třetinu.