Je obžalovaný z toho, že měl v říjnu loňského roku převzít pětatřicetitisícový úplatek.

Sedmačtyřicetiletý Pikla se kromě své funkce v Tepelné a realitní službě Chotěboř aktivně angažoval také u tamního pěveckého sboru Doubravan. „Právě pro něj jsem se loni snažil získat řadu sponzorských darů," uvedl obžalovaný.

Peníze měly zafinancovat významné akce u příležitosti výročí sboru. Kromě jiného i pětatřicet tisíc, o které si řekl zástupci firmy Duko Hlinsko Milanu Dubskému. Ten s Piklou jednal v rámci zakázky na rekonstrukci kotlů, kterou Duko Hlinsko pro Tepelnou a realitní realizovalo.

Podle Dubského ho obžalovaný Pikla při zářijovém jednání opravdu o peníze požádal. Nejednalo se však o regulérní sponzorský dar, ale o částku, kterou chtěl pro sebe. „Na růžek papíru napsal: třicet pět tisíc pro mě," uvedl svědek Dubský.

Policejní odposlech

Protože se ale nechtěl dopustit žádné trestné činnosti a zároveň se bál, že když nezaplatí, tak mu Pikla zakázku ještě pořádně znepříjemní, rozhodl se obrátit s celou záležitostí na policii. Ta Piklu nechala prostřednictvím Dubského odposlouchávat a po plánovaném předání peněz ho vloni 4. října zatkla. Pětatřicet tisíc, které Dubskému poskytla sama policie, bylo po dvou hodinách nalezeno za mřížkou v kuchyni objektu společnosti.

Pikla se u soudu bránil tím, že se mu celé předání peněz, které považoval za sponzorský dar, nezdálo, a tak zpanikařil. Žádost o peníze, se kterou se obrátil na Dubského, prý považoval za regulérní.

„V minulosti jsem oslovil hodně fyzických a právnických osob s tím, aby našemu sboru nějak přispěly. Loni jsme měli výročí, a tak jsem peníze sháněl s největším úsilím. Proto jsem při jednáních oslovil i Milana Dubského a naznačil mu, že bych si představoval částku okolo 30 tisíc," uvedl. Své podivné chování, kdy peníze schoval, vysvětlil špatnou předtuchou.

Špatný pocit

„Při dalším jednání jsem měl pocit, že mě Dubský nahrává. Po projednání technických detailů vytáhl na stůl peníze a odešel. Ležely na stole a já jsem znejistěl. Z celého jednání jsem měl špatný pocit, a tak jsem nakonec zpanikařil a peníze schoval za mřížku v kuchyni," hájil se obžalovaný.

Na otázku státní zástupkyně, proč nechal policii po penězích dvě hodiny pátrat, aniž by ji řekl, kde jsou, odpověděl, že se zachoval přesně tak, jak byl policií poučen a s dalšími kroky čekal na svoji právní zástupkyni.

Předání peněz od Dubského prý na zakázku, kterou Duko Hlinsko ve výběrovém řízení vyhrálo, nemohlo mít žádný vliv. Dílo už totiž bylo fyzicky předáno.

Dubský připustil, že s cenou zakázky se již hýbat nedalo. Pikla mu prý ale práci mohl znepříjemnit kupříkladu na reklamacích.

„Třeba, kdyby se denně hlásila porucha, tak bych tam každý den posílal servisáka a 35 tisíc projezdil raz dva. Problémy ale mohl dělat i jinak," uvedl jako příklad.

Jako svědkyně vypovídala kromě jiných i Piklova manželka, která uvedla, že její manžel opravdu sponzorské dary sháněl. O konkrétních částkách a dárcích s ní ale nemluvil. O tom, že by částka 35 tisíc měla být určena pro sbor, nevěděla ani účetní spolku Doubravan.

Výpověď Dubského naopak jasně potvrdil další svědek, policista Kaplan, na něhož se Dubský obrátil s prosbou o radu, jak se má v této věci zachovat.