Obžalobě se nakonec přečiny prokázat nepodařilo, ale jeden výsledek ze soudní síně byl zcela jasný.

Ve Slavníči to mezi zastupiteli už delší dobu vře. Petr Matoušů, který na svůj post nastoupil po někdejším starostovi Povolném, mimochodem odvolaném pro ztrátu důvěry, si měl prý ve dvou případech ponechat obecní peníze určené k proplacení faktur.

V prvním případě mělo jít o zhruba tři tisíce osm set korun, kterými měl být přes dodavatele zaplacen materiál při opravách osvětlení ve Slavníči, objednaných ještě za bývalého starosty.

Matoušů i včera před soudem tvrdil, že fakturu zaplatil. „Bylo to asi měsíc po mém nástupu do funkce. Obvinění úplně odmítám a peníze jsem osobně zaplatil já sám. Celkově vzato jde pouze o hon na mě," konstatoval starosta Matoušů.

Svědek před soudem úplně otočil

Ve druhém případě si pak měl ponechat peníze, kterými měl být zaplacen řemeslník pracující na přístavbě budovy zdejšího obecního úřadu. Jiří Med totiž ještě před časem i při výslechu na policii tvrdil, že svých zhruba 11 tisíc korun nedostal.

Jenže včera na lavici svědků úplně otočil. „Procházel jsem si doma svoje záznamy a zjistil jsem, že jsem peníze opravdu dostal," říkal řemeslník Med.

Tomu se pořádně divili také někteří další svědci, kteří se dostavili do soudní síně.

„Nevím, co ho k tomu vede. Ještě nedávno, a nejen přede mnou, tvrdil, že žádné peníze nedostal," kroutil podiveně hlavou místostarosta Slavníče Pavel Hrubý, který také proti starostovi ostře vystupuje.

S Jiřím Medem totiž měl Matouš podepsat hned dvě dohody o provedení práce a podle Hrubého se podpisy na nich neshodovaly.

O tom, že ve Slavníči panují ostré rozpory, svědčí i to, že někteří obyvatelé zorganizovali, podle Matouše jemu za zády, vlastní kontrolu účetnictví obce. Při ní zjistili některé nedostatky a nestandardní postupy. Kromě jiného prý třeba podezřele velké množství paliva použitého při sečení trávy. A o starostovi někteří mluví jako o arogantním člověku, který ostatní uráží.

Cílená akce

„Ale já jsem říkala, že je to zbytečné. Jenže mě nikdo neposlouchal," hájila starostu před soudem naopak zastupitelka Věra Havránková. Navíc podle současného starosty ani kontroly z krajského úřadu nebo ministerstva vnitra, kterých se prý v poslední době na obci uskutečnilo hned několik, žádné nedostatky neodhalily.

Podle Matouše je celé obvinění akcí mířenou proti němu cíleně.

„Pavlu Hrubému jsem totiž šlápl na kuří oko," dodal.

Při včerejším zhruba tříhodinovém jednání se však ani jedno ze dvou obvinění nepotvrdilo.

Obvinění ze zpronevěry 11 tisíc byl Matoušů zproštěn, údajné neproplacení necelých čtyř tisíc korun za materiál postoupil soud příslušnému městskému úřadu, aby věc znovu projednal.

Pokud se však nemohli zúčastnění včera shodnout na projednávaných záležitostech, v jedné věci našli vzácně naprosto společnou řeč. Obecní samospráva prý už delší dobu funguje velice špatně.