"Hezké počasí nás těší a jsme rádi, že prodejně začalo léto takhle brzo," řekl mluvčí humpoleckého pivovaru Zdeněk Mikulášek. Bernard za první tři měsíce tohoto roku uvařil 30.191 hektolitrů piva, o jedno procento více než za loňské první čtvrtletí. V dubnu ale bylo prodáno 12.330 hektolitrů a díky tomu se výstav za první čtyři měsíce roku meziročně zvýšil o více než šest procent.

Se začátkem sezony je spokojen i ředitel havlíčkobrodského Měšťanského pivovaru Jiří Hušek. "Duben dopadl výborně. První čtyři měsíce jsou nejlepší za posledních pět let," zhodnotil. Podle něj se nyní v regionu prodává o 13 procent více piva než loni touto dobou. Za celý minulý rok ho pivovar uvařil 90.000 hektolitrů.

Zákazníci v těchto týdnech přibývají i pelhřimovskému pivovaru Poutník, který loni uvařil bezmála 27.000 hektolitrů zlatavého moku. O něco vyšší zájem zaznamenal jihlavský pivovar. "Prodej v tuzemsku je o trochu lepší než loni, ale že by to bylo rekordní, to se říci nedá," konstatoval generální ředitel Jan Kylberger.

Teplé jaro prospívá minipivovaru v Dalešicích. "Jen v dubnu jsme se dostali přes deset procent loňského výstavu," řekla ředitelka zařízení Jaromíra Hanáčková. V Dalešicích se pivo začalo vařit v roce 2002, po čtvrt století. V uplynulém roce se výstav pohyboval kolem 2500 hektolitrů.

V pivovaru filmových Postřižin funguje i muzeum pivovarnictví a restaurace. Díky teplému jaru se letos turisté začali objevovat už v březnu.