„V Havlíčkově Brodě a okolí žije hodně Mongolů, kterým často chybí naše tradiční jídlo. Ti k nám chodí především. Ale myslím si, že zatím jen málo Čechů zná pravou mongolskou kuchyni a možná by ji občas chtělo vyzkoušet,“ uvažuje.

„Mongolská strava je totiž chutná, pestrá a svým způsobem pro Středoevropana může být i zajímavá,“ dodává Gongorjav. V Čechách žije už celých pět let. Donedávna ještě pracovala v jedné havlíčkobrodské továrně.

Na jídelním lístku restaurace Tengis, o které Oyuntsetseg tvrdí, že je jediná svého druhu ve městě, a podle informací, které získala, i na Vysočině vůbec, nabízí jen čistě domácí mongolské speciality. Základem je hlavně různé maso, zelenina a také speciálně upravované těsto.

„Například takový bůz. Je to dušené těsto plněné hovězím masem a různou zeleninou. Hušůr jsou zase domácí placky plněné masem, opět se zeleninou,“ vysvětluje Gongorjav.

Aby iluze typicky mongolského příbytku byla dokonalá, nechala zároveň i celý interiér restaurace vyzdobit v tradičním mogolském stylu. To aby měli návštěvníci Tengisu představu, jak to v její rodné zemi vypadá i co se tam nosí.

V nabídce nechybí ani pravý mongolský slaný čaj s mlékem. „Ten asi Čechům moc chutnat nebude a sotva kdo v něm asi najde zálibu. Pro Mongoly je ale tradiční slaný čaj stejně běžný, jako pro vás káva,“ usmívá se podnikatelka.

Všechny speciality, které nabízí, vaří Gongorjav pravidelně své rodině doma, i když ani na českou kuchyni nedá dopustit. Za nejchutnější tuzemskou specialitu považuje smažený řízek.