VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Životní styl: v jídelníčku vítězí nezdravé hamburgery

VYSOČINA - Dotazníková akce Florabus 2007, zaměřená na zásady zdravého životního stylu, přinesla zajímavé výsledky. Přestože 76 procent dotazovaných uvedlo, že žijí zdravě, vyhodnocení jejich dotazníku mluvilo jinak.

6.9.2007
SDÍLEJ:

Nahradit hamburger rybou a hranolky vyměnit za porci ovoce by mohl zkusit nejeden obyvatel Vysočiny. V dotazníkové akci totiž vyšlo najevo, že náš životní styl není nejlepší. Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Lidé na Vysočině ovoci a rybám příliš neholdují. Problémem je i nedostatek pohybu

Muži, a to nejen ti vysočinští, nemají podle průzkumu v lásce ovoce a zeleninu, často jedí pokrmy z rychlého občerstvení a nejvíc jídla konzumují večer.

Ženy se sice snaží jíst malé porce častěji, ale zaostávají s konzumací ryb. Přitom právě ryby obsahují omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny, které výrazně prospívají srdci. „Dotazník odhalil, že jídelníček většiny z nás naopak oplývá přemírou nasycených mastných kyselin v podobě jídel z rychlého občerstvení,“ řekl doktor Lubomír Novák.

Zajímavá čísla poskytla manažerka jihlavského McDonaldu Blanka Vlachová. „Druhého září jsme prodali 1300 kusů hamburgerů a 350 porcí hranolek,“ spočítala. Oproti tomu specializovaná rybí prodejna ve Věžní ulici prodá týdně pouze kolem 170 kilogramů čerstvých ryb. „Denně máme přibližně 70 zákazníků,“ odhadl prodavač Jaroslav Rutsch. „V grilovací sezoně zvyšují počet zájemci o chlazeného lososa, který je na grilu vynikající,“ dodal. Zdravé ryby ale zatím boj s hamburgery prohrávají.

Velkým problémem je také nedostatek pohybu. Více než 11 procent respondentů uvedlo, že sport provozují pouze občas a pro dalších 30 procent je jediným pohybem občasná chůze pěšky. „Tento nešťastný trend je spolu s faktem, že lidem ubývá fyzická práce, jednou z hlavních příčin obezity,“ uvedla nutriční terapeutka Jitka Turňová. Lidé z venkova jsou na tom podle jejích slov přece jen o něco lépe.

„Na Vysočině se ještě stále mnoho rodin věnuje zemědělství anebo jiné práci venku, díky tomu jsou zde přece jen o něco zdravější a vitálnější lidé,“ dodala. Za lepší životní styl začínají bojovat i školní jídelny.

„Snažíme se zařazovat do jídelníčku dětí ryby a luštěniny, smažená jídla jsme omezili na minimum,“ vypověděla vedoucí školní jídelny ve Velkém Meziříčí Naděžda Matoušková. „Děti si na tato jídla moc nepotrpí, neznají je totiž z domova,“ uzavřela.

6.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Neprůstřelný je na podzim v krajském přeboru po třech kolech chotěbořský gólman Tomáš Dobrovolný (na snímku), který nepustil míč za svá záda 270 minut. Naposledy to bylo ve Speřicích, kde se s týmem radoval z výhry 1:0.

Soural: Nemá cenu dělat velké závěry, nyní je to o momentálním pocitu

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Humpolec – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Muž ležel na chodbě ubytovny. Pomoci mu nedokázali ani lékaři rychlé záchranné služby.

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

V muzeu se bude mluvit o pokladech na Vysočině

Chotěboř – Zajímáte se o poklady? Rádi o nich čtete? Nebo dokonce jste jejich vášnivým hledačem? A jak to vůbec se stavem pokladů na Vysočině vypadá? Odpovědi nejenom na tyto otázky dostanete v úterý 5. září od 17 hodin v městském muzeu v Chotěboři.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení