VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Postrachem školních jídelen bývají luštěniny

Havlíčkobrodsko - Dnešní školáci to mají lepší než jejich předchůdci před dvaceti lety. Ve školních jídelnách je už nikdo nenutí dojídat do posledního zbytku „výdobytky socialistického hospodářství“.

9.4.2008 2
SDÍLEJ:

Děti ve školní jídelně náležející k brodské základní škole V Sadech zastihl náš fotograf v den, kdy si takříkajíc „dávaly do nosu“. Kdyby zrovna byly na jídelníčku luštěniny, možná by se tvářily o poznání sklesleji.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Na ústupu jsou proto nejrůznější fígle, kterými se kdysi malí strávníci snažili svou nechuť do jídla zamaskovat (známé maso schovávané pod rýži nebo v horším případě do váziček na stolech).

Nabídka jídel ve školních jídelnách bývá ve srovnání s minulostí pestřejší, a tak si i samy děti více vybírají. „Každý den je u nás na výběr ze dvou obědů, a je znát, že děti se při výběru řídí podle chuti. Když se náhodou v jeden den sejde oblíbené jídlo – třeba buchtičky, rajská, krupičná kaše nebo špagety – s jídlem neoblíbeným, může se toho prvního vydat i dvacetkrát více porcí,“ přiblížila praxi Naděžda Pádivá, vedoucí Školní jídelny při ZŠ Štáflova, sídlící na ulici Prokopa Holého.

Jakýmsi strašákem školních jídelen jsou podle ní luštěniny. Škoda, protože pokud se jim děti vyhýbají, připravují se o důležitý zdroj bílkovin, vitaminů (A, B, C) či prvků jako sodík, draslík a fosfor. „Naopak roste obliba těstovinových salátů, ale to spíše u dospělých strávníků a slečen zhruba od patnácti let nahoru,“ doplnila vedoucí.

Jak vyzrát na hrách a čočku?

Mezi oblíbená jídla žáků ZŠ ve Světlé nad Sázavou patří jak maso (řízek, svíčková, maso s rajskou omáčkou), tak sladká jídla, například kynuté knedlíky. Mezi méně oblíbené pokrmy podle vedoucí kuchařky Marie Barešové trochu překvapivě patří ryby, kterých by hodně jídelen chtělo naopak kupovat více, jenže je limituje cena. Seznamu „propadáků“ opět vévodí obligátní luštěniny.

V jídelně školy v Lípě na to ale vyzráli: „Naše děti jsme naučili jíst luštěniny v polévkách. Čočkovou a hrachovou polévku si dokonce oblíbily. Stále nerady fazole, ale ty se dají rozmixovat, a pak už nikomu nevadí,“ vysvětlila s úsměvem vedoucí jídelny Alena Prchalová.

Autor: Jan Typlt

9.4.2008 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení