Na zadních sedadlech zaparkovaných vozů většinou trůní plastové nádoby, různé typy demižonů, najdou se i nerezové soudky. U vchodu do moštárny postávají od ranních hodin první zákazníci, kteří sem přivezli letošní úrodu jablek.

Minulý rok byl slabý, letos bude lépe

„Je lepší si přivstat, aby se nemuselo čekat. Jednou jsme tu čekali hodně dlouho,“ popisala svou strategii Eva Füstová, která sem jezdí už několik let.
Pohledskou moštárnu provozuje místní organizace Českého zahrádkářského svazu.

Michal Tonner v ní brigádničí už dvanáct let. Spolu s ním obsluhují vybavení moštárny ještě další dva pracovníci. „Minulý rok byl slabý, letos to nejspíš bude lepší,“ míní Tonner.

Když se v Pohledu letos moštovalo poprvé, vylisovali sedm set litrů moštu. Pěstitelé sem ale nepřinášejí pouze jablka.

Zákazníků je dost

„Dělá se tu hodně také černý jeřáb a chodí i lidé, kteří si tu nechávají vylisovat víno,“ vysvětlil Tonner. Většina zájemců o čerstvý mošt sem přijíždí z Havlíčkova Brodu, v poslední době si sem ale nacházejí cestu i zákazníci z Přibyslavi.

Mošt se dá zužitkovat nejen syrový, ale dá se také také zavářit, aby vydržel přes zimu. Jablka se budou v Pohledu měnit ve voňavý mošt minimálně do konce října.

Zuzana Klementová