VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: V Brodě se učili vařit opravdovou kávu

Havlíčkův Brod - Za mistry v přípravě kávy jsou považováni Italové. Ochutnat v tuzemsku kávu, která by byla srovnatelná s italskou, je spíš zázrak. Právě takovou včera připravovali účastníci kurzu, který pořádala Obchodní akademie a hotelová škola Havlíčkův Brod.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Kurz vaření kávy na SŠ Kyjovská v Havlíčkově Brodě.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

„Ke kávě bychom klientům vždy měli servírovat sklenici vody. Protože obsahuje minimum vody, dostanou po ní žízeň,“ vysvětluje účastníkům kurzu Renata Kopecká, která se v Itálii učila od opravdových mistrů.

Samozřejmostí je také nahřátý šálek a v neposlední řadě usměvavá obsluha. Učebnu naplnili hlavně studenti gastronomických oborů, nechybí tu ale ani „laici“.

„Mám ráda kávu a chtěla jsem vyzkoušet různé její druhy,“ vysvětluje studentka havlíčkobrodské obchodní akademie Barbora Lišková. Doufá, že získané znalosti zúročí třeba na brigádě v baru.

Extra silné espresso

Zatímco ostatní poslouchají energický výklad, vždy dva účastníci kurzu si zkouší připravit do miniaturních šálků pravé espresso. „Chutnalo vám?“ ptá se jich po chvíli Kopecká. „Ne,“ přiznává většina přítomných. Na rozdíl od české verze espressa je ta italská mnohem silnější. Italové totiž kávu chápou jako pochutinu. Českého turka by se ani nedotkli. Kávu také pijí rychleji, nikdy by ji nenechali stydnout.

Na řadě je příprava cappuccina. Nejdříve ale trocha osvěty. „Tohle je katastrofa,“ ukazuje Kopecká na rozpustné cappuccino v sáčku, dokonce přečte složení této pochutiny. „To nemá s kávou nic společného.“

Za chvíli vykouzlí z kávy a našlehaného mléka skutečné cappuccino. Místností zavoní čerstvá káva. Předvede také, jak krásně ozdobit mléčnou pěnu skořicí nebo karamelem. „Se mi nepoved,“ hodnotí student v obleku nepodařeného smailíka v mléčné pěně.

Účastníci kurzu se včera naučili připravovat i několik druhů čokolády nebo italský moučník tiramisu. Po absolvování školení obdrželi certifikát italské firmy Pascucci.

Trocha historie
Káva pochází ze Severní Afriky. Do Evropy se dostala v 17. století. Po porážce tureckých vojsk u Vídně v roce 1863 objevili Rakušené v tureckém táboře žoky s kávou. Tehdy ještě nevěděli, co s ní. Polský překladatel Kolszycký, zjistil, jak se zrna připravují. Poté vznikla ve Vídni první kavárna.

Zuzana Klementová

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení