„To je nějaký suchý! Fuj, co to je? Nechoďte tam, je dneska bio den. Jdu si koupit oběd,“ tak zareagovali mnozí školáci na skutečnost, že nemají na talíři svoje oblíbené knedlíky, ale bramborovou bio kaši s květákovým karbanátkem.

„Já mám nejradši smažáka, nebo pizzu,“ povzdechl si nad bio talířem malý Adam Turek. „Já radši kuře s hranolkama,“ sekundoval spolužák Michal Novotný. „No, lepší je normální karbanátek,“ přiznala studentka Barbora. „Já ráda buchty,“ zasnila se její spolužačka Andrea.

Když se ředitelka chotěbořské školní jídelny Hana Šmídová přihlásila k projektu kraje Vysočina Zdravé stravování, věděla, že se vydává trnitou cestou. Naučit školáky, zvyklé na hranolky, brambůrky a kolu se zdravě stravovat, bude doslova běh na dlouhou trať.

„Dohodli jsme se ve spolupráci s místními školami, že budeme zařazovat do našeho jídelníčku i zdravé stravování, tedy konkrétně biopotraviny,“ vysvětlila ředitelka, zdůrazňujíc, že někteří chotěbořští školáci se stravují velmi nezdravě a je čas to pomalu měnit. Dny zdravé výživy by se měly proto v nabídce chotěbořské školní jídelny pravidelně opakovat.

Školní jídelna vaří obědy ale i pro seniory v pečovatelském domě, studenty, učně a zájemce z řad dospělých. Ti podle ředitelky Šmídové přijali bio stravu daleko lépe. „Pečovatelky dokonce vzkazovali, že bio oběd seniorům moc chutnal,“ pochlubila se ředitelka.

V rámci akce bio den připravily chotěbořské kuchařky za pomoci odborníků z pražské firmy asi 1 100 obědů. Náklady z poloviny hradil kraj Vysočina dotací z projektu Zdravé stravování, protože bio potraviny jsou podstatně dražší než ty běžné.