VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bio kuchař Jiří Cinka vaří zdravě, ale nedá dopustit na tradiční bůček

Chotěboř - „Nejraději mám biobiftek z krávy, která se pásla na zdravé louce. Tomu se ani nejlepší a nejdražší svíčková nevyrovná,“ prozradil Jiří Cinka, aby názorně vysvětlil, že termín bio nemusí ještě znamenat nevzhledně vypadající jídlo bez chuti, barvy a vůně.

7.11.2008
SDÍLEJ:

Nic nepřehánět. Dokonce ani zdravou životosprávu. To je názor kuchaře Jiřího Cinka, který sice umí připravit chutný oběd ve stylu bio stravy, ale neodpustí si šťavnatý bůček.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Jiří Cinka je povoláním kuchař. Pracuje pro pražskou firmu, která se specializuje výhradně na produkty zdravé výživy. Nedávno přijel do chotěbořské školní jídelny, aby tamní kuchaře naučil v rámci projektu vyhlášeného krajem Vysočina připravovat pro žáky zdravý a přitom chutný oběd.

„Pro firmu pracuji zhruba tři roky. Veškeré recepty si vymýšlíme sami,“ říká Cinka. „Snažíme se strávníkům představit zdravé potraviny tak, jak je možná neznají. Například obyčejná cizrna se dá po vhodné úpravě použít jako velmi chutný obal kuřecího řízku. Škála chutí je v tomto případě značně široká.

Stravovat se bio neznamená jíst vegetariánsky, ale konzumovat potraviny vypěstované ve zdravém prostředí, počítaje v to samozřejmě i maso,“ zdůraznil Cinka.

Podobných odborných konzultací, jako byla ta pro chotěbořské školní kuchařky, absolvuje pražský kuchař do roka bezpočet, a to nejen v Čechách, ale i na sousedním Slovensku.

„Tam se ministerstvo školství rozhodlo zásadně změnit stravovací návyky mladých Slováků. Direktivně určilo, že mateřské školy, základní školy, učiliště a studentské menzy musejí do svých jídelen zařazovat dny správné výživy a nabízet strávníkům zdravé potraviny,“ prozradil Cinka, přiznávajíc ale, že konzumovat pouze bio stravu je pro domácnost finančně náročné. Bio potraviny jsou v průměru nejméně o 30 procent dražší než jejich méně zdravá varianta.

„Ideální řešení je běžný jídelníček sem tam obohatit nějakým bio produktem. Stačí jednou týdně,“ doporučil kuchař, který ač se téměř denně pohybuje ve sférách zdravé výživy, nedá dopustit na tradiční bůček. Jak tvrdí, nic se nemá přehánět.

Autor: Štěpánka Saadouni

7.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Posledním týmem krajského přeboru, který neztratil ani bod, je Chotěboř (v modrém).

Chotěboř vyhrála ve Speřicích a vede tabulku

Ilustrační foto

Šmolovy vévodí okresnímu přeboru

Chotěbořský Krédl rozhodl čtyři minut před koncem okresní derby

Vysočina – Špatný vstup do soutěže mají za sebou v I. A třídě fotbalisté Havlíčkovy Borové, kteří prohráli i třetí zápas v řadě, tentokrát 1:0 padli v Dobroníně a navíc se jim v sezoně ještě nepodařilo vstřelit ani gól.

Souboj ambiciózních týmů vyzněl pro Pohled

Vysočina – První výhry ve fotbalové I. B třídy se dočkali fotbalisté Pohledu, kteří dvěma góly Drlíka a jedné Klementa porazili Lučici 3:1. Na bodový zisk stále čeká nováček soutěže ze Starého Ranska. Ten tentokrát doma nestačil na Herálec. Na toto kolo v dobrém nebudou vzpomínat ve Ždírci, když jejich rezerva inkasovala potupnou „desítku“ v Antonínově Dole.

Obyvatele paneláku vyděsil had ve sklepě

Chotěboř - Velký had vyděsil obyvatele panelového domu v Severní ulici v Chotěboři a tak zavolal městskou policii.

Policisté dopadli zloděje traktoru

Havlíčkův Brod – Brodští kriminalisté zahájili trestní stíhání třiatřicetiletého muže, kterého obvinili, že na začátku srpna ukradl traktor za 200 tisíc korun z areálu jedné zemědělské společnosti na Havlíčkobrodsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení