VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší bramborovou pochoutku umí v Poděbradech

Havlíčkův Brod /FOTOGALERIE/ - „Začněte, teď,“ rozezní se sálem plným pekelně soustředěných mladých kuchařů v bílých i barevných rondonech. Mlčky se všichni pustí do práce.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Druhý ročník soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Mezi nimi tiše proplouvají porotci, opodál stojí nervózní učitelé, kteří své ovečky na obchodní akademii v Havlíčkově Brodě na druhý ročník soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny přivezli.

Ruce kuchařů se míhají, na stolech nechybí nejrůznější roztodivné přísady jako kapary, slunečnicová semínka, lišky, krevety. Ze všech přísad během dvaceti minut vytvoří fantastická díla, lahodící oku, chuti i čichu.

Zvonek kuchyňského budíku ukončí přípravy na první pohled úžasných pokrmů. „Salát se slunečnicovými semínky jsem vymýšlel napůl sám a napůl s paní učitelkou, docela jsem trénoval, abych si byl jistý,“ vypráví jeden z kuchařských učňů ze žďárské Střední školy obchodu a služeb Jakub Marek.

„Nejhorší pro mě bylo nakrájet ty brambory, to mě nebaví. Ale hrát si s ingrediencemi, to je fajn,“ říká Marek.

Ke gastronomickému klání se přihlásilo osm dvojčlenných skupin účastníků. První z nich vytváří bramborový salát, druhý má za úkol udělat z kynutého bramborového těsta moučník. Roztodivné lodičky či košíčky byly opravdu k nakousnutí. Když k tomu soutěžící navíc přidaly i zdobení z ovoce, polev, čokolády či snítky máty, byly jejich výtvory dokonalé.

Zranění navzdory

„Včera jsem si namohla ruku,“ ukazuje obvázanou končetinu studentka ze žďárské SŠOS Hana Drápelová. „Strašně to bolelo a cuká mi v tom, ale obvaz jsem si sundala a moučník udělala, i když jsem nemohla nakrájet ani kiwi,“ dodává zhotovitelka větrníčků plněných šimlenou, tedy mákem s cukrem.

„Dost jsme trénovaly a pak přišla s tímhle. Myslela jsem, že to nezvládnem, bylo to zoufalé,“ nevěřícně kroutí hlavou její učitelka Miluše Pesserová. „Ale na to, jak jsem ji ráno viděla, se jí to opravdu povedlo,“ dodává učitelka.

„Moc spokojená teda nejsem,“ svěřuje se další z účastnic Alena Hlobeňová ze Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě. „Dělala jsem moučník s názvem Podzimní karamelová pochoutka a spadla mi čokoláda. Všichni mají samý košíčky, to mě docela děsí,“ bojí se soutěžící.

A co porota hodnotí? „Zaměřujeme se na chuť, vzhled, hygienu pracovního postupu a konzistenci,“ počítá jedna z porotkyň Hana Lavická.

„Zase tak složité to nebylo,“ vypovídá téměř neuvěřitelně další z účastnic Alena Štoksová z druhého ročníku Střední odborné školy řemesel ve Velkém Meziříčí, když sklidí pochvalu za jablkové mošničky z bramborového plundrového těsta, tedy úžasně vypadající bochánek s červeno-bílou náplní uvnitř.
„Recept jsem dostala od své učitelky. Celková příprava trvá kolem dvou hodin, je to docela náročné. Zkoušela jsem to předtím asi dvakrát, ale tady je velká konkurence, mám celkem strach,“ přiznává Štoksová.

„Trénovala jsem, ale ten boj tady je velký. Navíc jsem byla poslední týden nemocná, takže mám celkem strach,“ obává se další ze soutěžících Alena Hloběnová ze Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě. „V mém salátu jsou kromě tradičních surovin ještě jablka a slunečnicová semínka. S výsledkem jsem spokojený, konkurence tady je, ale snad to nebude tak hrozný,“ usmívá se optimisticky Jakub Marek z Ze střední školy obchodu a služeb ve Žďáře nad Sázavou.

Autor: Andrea Bartůňková

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Výpadky proudu poškodily kabelovou televizi

Přibyslav - V polovině července došlo v Přibyslavi vlivem nečekaných opakovaných výpadků elektrické energie k poškození zařízení, které zabezpečuje vysílání programů kabelové televize, ale následky řeší provozovatel, město Přibyslav, dodnes.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení