VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborníci i naprostí laici vstřebávali znalosti o vínu

Havlíčkův Brod /FOTOGALERIE/ – „Odkud pochází hrozny, ze kterých bylo vyrobeno toto víno?“ ptá se lektor studentky, která si pečlivě prohlíží barevnou etiketu.

20.11.2009
SDÍLEJ:

Účastníci kurzu si museli prokázat znalost údajů na cizojazyčných etiketách, různých vinných sklenek, korkových zátek i tuzemských a světových vinařských oblastí. Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Po správné odpovědi následuje další zapeklitá otázka. Před dívkou přistane talířek plný korkových zátek. „Co byste mi mohla říci o tomto korku?“ chce vědět lektor. „Je to plastový korek,“ najde správnou odpověď studentka.

Brodská obchodní akademie a Hotelová škola pořádá sommelierské kurzy jednou za půl roku, kvůli jejich náročnosti se jich může zúčastnit maximálně dvanáct zájemců.

Během třídenního kurzu zvládnou servis a degustaci vína, musí se seznámit s pravidly skladování tohoto nápoje, se sestavováním vinného lístku, s údaji na etiketách a osvojit si další odborné znalosti.

Tento týden sommelierský kurz absolvovalo deset zájemců, pět studentů z Obchodní akademie a Hotelové školy a pět účastníků z řad odborné i laické veřejnosti. Včera skládali závěrečné zkoušky. Kromě teoretických znalostí museli zvládnout také podávání vína.

Důraz na každý pohyb

„Jaké víno byste servírovala ke smaženým žampionům?“ ptá se lektor další účastnice kurzu. „Žádné,“ nedá se zmást učitelka, která chce získané znalosti předávat studentům brodské Obchodní akademie a Hotelové školy.

Po úspěšně zvládnuté teoretické části předvádí servírování vína. „Toto víno bych doporučila ke kuřecímu masu nebo rybě,“ říká s nádechem obřadnosti.
Poté, co hostitel schválí její výběr, otevře lahev a přivoní ke korkové zátce.

„Víno je v pořádku,“ prohlásí a nabídne zátku hostiteli k posouzení. Lektor Petr Doležal ze Sommelierské akademie, který třídenní kurz vede, celou dobu bedlivě sleduje každý její pohyb a zapisuje všechny její prohřešky.

„Jaká je minimální doba zrání šampaňského?“ ptá se lektor další účastnice kurzu. „Dva roky,“ odpovídá tázaná správně. Ještě musí říci, při jaké teplotě se šampaňské podává a pak dostane za úkol seřadit korkové zátky podle kvality.

Při praktické části ale vylije trochu vína na koberec. „Oj,“ uklouzne jí. Lektorova tužka se opět rozběhne po papíru.

Po závěrečných zkouškách měli účastníci kurzu možnost ochutnat skutečně kvalitní francouzské červené víno.

České víno, exotika pro svět

„Ve světě jsou česká vína čistá exotika,“ vysvětluje Doležal. Zdůrazňuje, že je zapotřebí, aby vinaři, sommeliéři a majitelé vinoték začali spolupracovat. Je třeba začít klást důraz na místo, odkud pocházejí hrozny, protože právě půda, ve které réva rostla, dává vínu nezaměnitelnou chuť.

Zuzana Klementová

20.11.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

K Hradozámecké noci se připojí i kostel sv. Víta v Zahrádce.

Hradozámecká noc otevře i kostel faráře Toufara

Velká voda ukázala, co umí.
6

Povodeň před patnácti lety byla blesková

Návštěvníky brodského klubu OKO čeká mnoho změn, vzniká nová kavárna

Havlíčkův Brod - Oblíbený brodský klub Oko prochází velkými změnami. Už na konci června byla dokončena potřebná renovace fasády a nyní se pracuje na přestavbě části prostor, kde má vzniknout kavárna.

Hosté na veletrhu: Dorazí Zdeněk Svěrák i Robert Fulghum

Havlíčkův Brod - Robert Fulghum, Martin Hilský, Michal Viewegh nebo Zdeňek Svěrák, i s těmito literárními osobnostmi se budou moci setkat čtenáři 20. a 21. října na tradičním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Minimální život

Tak nám minimální mzda z rozhodnutí vlády vyroste na 12 tisíc korun. Vládní opozice je samozřejmě proti. V tom případě by stálo za to poznamenat, že když se ve vládních kuloárech hovoří o zvyšování mezd pro poslance a senátory, tak opozice ani nepípne. Proti zvyšování vlastní mzdy by přece protestoval jen blázen!

Policisté pátrají po šestnáctileté Jenifer z Brodu

Havlíčkobrodsko – Pelhřimovštví kriminalisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po pohřešované šestnáctileté dívce z Havlíčkova Brodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení