VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Turista: I když je krize, jde se dál

Sobíňov – Kolikrát jsem už obešel republiku? A víte, že jsem to ještě ani nepočítal, odpověděl na dotaz Deníku zakladatel tradiční turistické akce na Sobíňovsku Dymáčkův memoriál člen Klubu českých turistů Jaroslav Jonák.

17.2.2010
SDÍLEJ:

Jaroslav JonákFoto: DENÍK/Štěpánka Saadouni

Jak se přiznal, turistice se aktivně věnuje už více než dvacet let. Jaroslav Jonák, rodák ze Sobíňova, pak „přeběhlík“ do Havlíčkova Brodu, který se opět do rodné obce vrátil.

„Co mě na turistice lákalo nejvíc? Především příroda, dobrá parta. Když jsem byl mladší, tak výkony. To jsme se trumfovali navzájem, kolik kdo ušel. Ale ty doby jsou pryč. Teď už je to především o příjemné procházce přírodou,“ vzpomíná Jonák.

Jeho nejdelší turistická trasa, na kterou si vyšlápl, měřila 70 kilometrů. „Stovku jsem nešel snad nikdy,“ přiznává se nadšený turista, který za svoji „kariéru“ prošlapával podrážky nejen na domácí půdě, ale také po stezkách v zahraničí. Hlavně ve Švýcarsku, v Tyrolských Alpách a na slovenských horách. Zatím nikdy ho prý nenapadlo spočítat, kolik kilometrů dohromady za těch víc než 20 let ušel. Ale republiku by prý už obešel několikrát.

Co by z vlastních zkušeností poradil začínajícím turistům? „Základem je vybrat si trasu úměrnou zkušenostem a schopnostem. Mít pohodlné boty a dobré oblečení, které nepromokne a neprofoukne. Nejhorší je vzít si na túru úplně nové boty a pak počítat puchýře. To už se mi také jednou stalo,“ usmívá se Jonák.

Krize na dlouhých pochodech prý přichází kolem čtyřicátého kilometru. „Tady ale v žádném případě nepomáhá sednout si a odpočívat. Naopak se musí jít dál. Jak se jednou posadíte, budete se jen těžko vracet na trasu,“ radí Jonák. V rodném Sobíňově Jaroslava Jonáka znají nejen jako aktivního turistu.
Ale také jako zakladatele turistické akce Dymáčkův memoriál. Dálkového pochodu, jehož zimní i letní varianty se účastní několik stovek zájemců z celé republiky. Jaroslav Jonák je i autorem jedné místní zajímavosti a tou je sobíňovská naučná stezka.

„Pracoval jsem na přípravě stezky asi tak rok. Zachycuje minulost i současnost obce. Mým koníčkem je kromě turistiky i historie,“ prozradil autor. Obec Sobíňov se jako jedna z mála v okolí může pochlubit skutečností, že má svou turistickou trasu, která mapuje všechny regionální pamětihodnosti. Naučná stezka byla v Sobíňově dána do užívání pro veřejnost 25. června 2005.

Při zahájení se sešlo více než 150 nejen místních obyvatel, ale i občanů sousedních obcí, včetně členů Klubu českých turistů místních i z různých měst republiky. Naučná stezka začíná a končí u obecního úřadu. Měří celkem 6,5 km a má 11 zastavení. Zřizovatelem stezky je obecní úřad. O značení se starají značkaři KČT Havlíčkův Brod.

Autor: Štěpánka Saadouni

17.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adam Hurych, Havlíčkův Brod, 4.8. 2017, 3 470 g
8

Právě se narodili. Podívejte se

Jak reklamovat koupený dům či byt

Vzala stopařku a přišla o pěněženku

Havlíčkův Brod - Brodští policisté vyšetřují případ krádeže, kterou má zřejmě na svědomí dosud neznámá stopařka. K incidentu mělo dojít ve čtvrtek 17. srpna.

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

Dobrohostov opět naservíroval porci dobré muziky

Dobrohostov - Magické prostředí letního parketu v Dobrohostově opět přivítalo festival Stock Dobrohostov. Největší přehlídka regionálních kapel z Vysočiny přinesla nadupaný program a dobrou atmosféru. Tahouny letošního ročníku byly kapely Krausberry, Morava nebo Šohajka.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení