Podle šéfa ždíreckých technických služeb Bohumíra Nikla si tento krok vyžádal prudký rozvoj města, s tím související bytová výstavba a zvýšení počtu průmyslových podniků.

„Pro tento účel jsou územním plánem a lesním hospodářským plánem navrženy plochy navazující na bytovou zónu v jižní části města. Území zahrnuje sportovní areál SK Dekora, hasičské hřiště se zázemím u ČOV a mezi těmito plochami je lesní porost, který je odděluje,“ informuje Nikl. Proto je žádoucí, aby celá část byla vhodně propojena, a les sloužil plně jako součást rekreačního zázemí. Tím se ale změní zařazení lesního porostu v lesním hospodářském plánu města z kategorie hospodářské na les rekreační.

To ale neznamená drastické zásahy do jeho vzhledu. „Záměrem je plochy současných lesních porostů a zásahy provést postupně,“ zdůrazňuje Nikl.

V nově vysázených plochách se bude provádět vymýcení podrostů a v dosavadních porostech smrkových monokultur dojde k výsadbě i jiných druhů stromů. Zpřístupnění pro rekreaci umožní síť cest navazující na ty dosavadní, na některých místech radnice navrhuje vybudovat odpočinkové plochy, dětské hřiště a odpočívadlo pro cyklisty. Na tento projekt byla podána žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova.