Ve vinotékách ve čtvrtek odzátkují první láhve svatomartinského vína a v některých restauracích k němu budou - jak kulinářská tradice káže - servírovat husu.
Co například připravila zájezdní hospoda U Studánky v Krátké Vsi? „Jako předkrm budeme podávat uzená husí prsa, z polévek drůbeží kaldon a rodinná porce mladé husy v sádle s jablky a hruškami u nás bude vážit čtyři kilogramy”, tvrdí hostinský Miloš Bříza.
Kdo přijde sám, jistě si poradí s konfitovaným, to znamená pozvolně pečeným husím stehnem nebo šťavnatým prsem s křupavou kůžičkou, bílým zelím s kuličkami hroznového vína, červeným moravským zelím a speciálními chlebovými knedlíky s perníkovým kořením.
Na Lipnici i lívance
Jiné avízo plné chuti do redakce přišlo z hospody U české koruny v Lipnici nad Sázavou. Pravnuk slavného spisovatele Martin Hašek signalizuje jako předkrm paštiku z husích jater s pistáciovými ořechy a jeřabinovu omáčkou, z polévek husí kaldon a ze šesti svatomartinských pokrmů například roládu z husy po štrasbursku s lipnickou kaší.
„Husičky jsou z domácího chovu z Moravy od Antonína Svobody, který také z Moravy doveze svatomartinská vína. Kdo má raději pivo, pro něho narazíme sud jantarového ležáku. Hosté se po procházce, na které jim jistě vytráví, mohou do naší hospody vrátit na domácí lívanečky s borůvkovu omáčkou. Budeme je chystat na stoletém lívanečníku z litiny, který na zaprášené půdě na Lipnici našel Oldřich Tejkal,” řekl Martin Hašek.
Pozadu nezůstane ani havlíčkobrodská vinárna Vinum Missae. Kromě tradiční pečené husy a několika druhů knedlíků, mezi nimi i hrnkového, se tam blýsknou i prezentací svatomartinských vín z Bořetic.
Připomeňme, že základem svatomartinské tradice je historický fakt: 11. listopadu totiž končila služba vinařských pomocníků, tedy děveček a pacholků pracujících u sedláků, kteří si její prodloužení dojednávali při skleničce mladého vína. Tento starodávný rituál připomínají právě Svatomartinské hody.
Ivo Havlík, Jaromír Kulhánek