VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapří násada po výlovech míří do chovných rybníků

Havlíčkobrodsko – Jarní výlovy jdou na Havlíčkobrodsku pomalu do finále. Rybáře z chotěbořského Rybářství Vysočiny čeká právě v těchto dnech už poslední výlov.

16.4.2011 3
SDÍLEJ:

Přímo v Havlíčkově Brodě se rybáři ze sádek v nedaleké Břevnici „pustili“ do jarního výlovu vypuštěného rybníka Kafíčko naproti firmě Zetor. Jednalo se o několik metrických centů kapří násady. Foto: Jaroslav Švanda

Zatáhnou vody rybníka Markus v Leštině u Světlé. „V plánu jsme měli výlovy šesti rybníků. Pět výlovů už máme za sebou,“ uvedl majitel uvedeného rybářského podniku Josef Nikl.

Export do Polska

Rybáři lovili kapří násadu. V sítích uvízlo na čtyři sta metrických centů rybí drobotiny. „Zhruba polovina je určena pro sportovní rybářské organizace a na export do Polska. Zbývající část putovala do chovných rybníků, kde kapři v průběhu roku dorostou do vánoční jateční hmotnosti,“ pokračoval Nikl.
Spotřebitelé v Havlíčkově Brodě se už teď mohou těšit na tradiční velikonoční rybu. V sádkách v Havlíčkově Brodě na ně čekají kapři, amuři, líni a také pstruzi.

Kromě výlovů profesionálních hasičů se na mnoha místech brodského okresu konalůy výlovy obecních rybníků, nebo vod, o které se starají sportovní rybářské svazy. Příkladem za všechny může být například výlov rybníka Kafíčko v Havlíčkově Brodě.

Velikonoce, symbolicky charakterizované vedle své dominantní duchovní náplně, především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou rybí podobu.

„Vedle mazanců, velikonoční nádivky, jehněčího či kůzlečího masa to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly. Mělo to svou logiku, po opulentním masopustu, kdy se pilo a hodovalo, přicházel půst dovolující pouze konzumaci rybího masa,“ vysvětlil Petr Kulhánek, ředitel Kinského rybářství Žďár nad Sázavou, které na Havlíčkobrodsku hospodaří na několika rybnících v oblasti Herálecka.

Recept na velikonoční úpravu kapra
„Jde o kapra na šalvěji. Potřebovat budete 1 kg kapra, 100 g šunky nebo anglické slaniny, sušenou šalvěj, mletý černý pepř, 70 g másla, 0,2 l smetany, petrželku a sůl. Kapra osolíte, opepříte, do zářezů na bocích vložíte plátky šunky či slaniny. Pak kapra posypete rozemletou šalvějí. V pekáči vymazaném máslem rybu upečete a do šťávy přilijete smetanu. Povaříte a zasypete sekanou petrželkou.“
Petr Kulhánek, ředitel Kinského rybářství

Autor: Jaromír Kulhánek

16.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adam Hurych, Havlíčkův Brod, 4.8. 2017, 3 470 g
8

Právě se narodili. Podívejte se

Jak reklamovat koupený dům či byt

Vzala stopařku a přišla o pěněženku

Havlíčkův Brod - Brodští policisté vyšetřují případ krádeže, kterou má zřejmě na svědomí dosud neznámá stopařka. K incidentu mělo dojít ve čtvrtek 17. srpna.

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

Dobrohostov opět naservíroval porci dobré muziky

Dobrohostov - Magické prostředí letního parketu v Dobrohostově opět přivítalo festival Stock Dobrohostov. Největší přehlídka regionálních kapel z Vysočiny přinesla nadupaný program a dobrou atmosféru. Tahouny letošního ročníku byly kapely Krausberry, Morava nebo Šohajka.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení