VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sushi: Proč občas neochutnat také něco jiného

Havlíčkův Brod – Víte, co je to wasabi, udon nebo chanpong? Všechny tyto exotické názvy označují potraviny patřící neodmyslitelně do asijské kuchyně

20.4.2011
SDÍLEJ:

TROCHU EXOTIKY. Na pravé sushi už milovníci japonské kuchyně nemusejí chodit do drahé restaurace, ale mohou si ho objednat přímo v havlíčkobrodském obchůdku Bukhbilegta Erkhbayara , nebo si ho připravit i doma z originálních surovin.Foto: Foto:Denik/Štěpanka Saadouni

Ochutnat je můžete, pokud navštívíte obchůdek Sushi shop v Dolní ulici u mlýna, který si zde otevřel jako vůbec první na Vysočině Bukhbilegt Erkhbayar.

„Naše rodina podniká v České republice už od roku 2004 a specializuje se na velkoobchod a maloobchod s orientálními potravinami,“ říká majitel obchůdku a zdůrazňuje, že na pravé sushi už milovníci japonské kuchyně nemusejí chodit do drahé restaurace, ale mohou si ho objednat v obchůdku, nebo si ho připravit i doma z originálních surovin.

Hlavní doménou obchůdku je samozřejmě sushi, jedno z nejznámějších japonských jídel.

„Základní přísady japonské kuchyně jsou opravdovým zázrakem v boji proti stárnutí pleti a vzniku různých onemocnění,“ zdůrazňuje Bukhbilegt Erkhbayar. Jak vysvětluje, japonská kuchyně upřednostňuje vaření bez oleje, vše se připravuje v páře nebo speciálně griluje na ploténce zvané teppan.

IČeši v poslední době začínají jíst zdravě a hledají inspiraci v cizích kuchyních, proto by je právě japonský způsob stravování mohl oslovit.
„Obchody s orientálními potravinami specializované na sushi se objevují hlavně v Praze, proto jsme se rozhodli otevřít první kamenný obchod s orientálními potravinami a specializovaný obchod na sushi právě na Vysočině,“ říká majitel obchůdku.

Jak upřesňuje, jíst sushi naučil Bukhbilegta a jeho rodinu strýc, který žil léta v Japonsku a v Koreji, v rodné zemi, v Mongolsku, odkud pocházel, si pak otevřel kurz zaměřený na přípravu sushi.

Vyzkoušet si exotickou kuchyni může podle Bukhbilegta i naprostý začátečník.

„Tomu, kdo asijskou kuchyni vůbec nezná, bych pro začátek doporučil vyzkoušet nejjednodušší maki sushi, naprostý základ japonské kuchyně. Případně polévky s příchutí masa, ale pozor, ty jsou hodně pikantní,“ upozorňuje Erkhbayar.

Jak koření správně použít?

V sushi shopu si vhodné potraviny vybere i vegetarián. V nabídce je například tofu a různé druhy sušeného ovoce. Majitel obchodu poradí těm, kteří chtějí vyzkoušet orientální koření, ale netuší, k čemu se hodí.

„Například koření zvané dashida patří do polévek nebo na smažení, kimchi je korejský salát, wasabi (výrazně zelený křen) je ostrá přísada k sushi, nakládaná ředkev zase patří k masu,“ vysvětluje Bukhbilegt. Kdo chce poznat přípravu sushi skutečně do hloubky, může se to naučit od profesionála, po dohodě s provozovateli sushi shopu přímo u sebe doma. Nebo je možné si raut v sushi stylu objednat na rodinné, či firemní oslavy nebo jiné společenské akce.

Pár tipů pro začátek

Japonská rýže – neodmyslitelná součást sushi, podporuje látkovou výměnu. Řasa Nori působí protizánětlivě a snižuje krevní tlak. Zázvor pomáhá při nachlazení a proti střevním chorobám. Zelený čaj neutralizuje radikály. Miso pasta povzbuzuje látkovou výměnu, rozpouští cholesterol.
Zdroj: www.hbsushi.cz

Autor: Štěpánka Saadouni

20.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vzala stopařku a přišla o pěněženku

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Dobrohostov opět naservíroval porci dobré muziky

Dobrohostov - Magické prostředí letního parketu v Dobrohostově opět přivítalo festival Stock Dobrohostov. Největší přehlídka regionálních kapel z Vysočiny přinesla nadupaný program a dobrou atmosféru. Tahouny letošního ročníku byly kapely Krausberry, Morava nebo Šohajka.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

OBRAZEM: Krucemburk láká na výstavu květin

Krucemburk - Po dvou letech opět rozkvetly reprezentační prostory Úřadu městyse Krucemburk. Spolek zahrádkářů zde po celý víkend 19. a 20. srpna pořádá tradiční výstavu květin. Výstava je milovníkům kvetoucí krásy zpřístupněna vždy v době od 9 do 17 hodin.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Světlá nad Sázavou – Případ krádeže nářadí k pracovnímu stroji prošetřují policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou. Ke krádeži došlo někdy v době mezi 7. a 15. srpnem v obci Příseka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení