VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koudelův talíř lidem chutnal

Havlíčkův Brod – Více než dvě desítky trhovců se v sobotu dopoledne představily na Havlíčkově náměstí v Brodě v rámci prvních novodobých farmářských trhů, nazvaných Koudelův talíř.

15.5.2011
SDÍLEJ:

Farmářské trhy v Havlíčkově Brodě.Foto: DENÍK/Petr Stránský

Zájemci mohli nakoupit mléčné i uzenářské výrobky, hlívu a žampióny, pečivo a zákusky, pivo a víno, výrobky z medu či perníku, proutěné zboží, ale také sazenice, květiny nebo bylinky.

Většina dotázaných byla s nabídkou trhů spokojena. „Trhy se mi líbí, zatím jsem si koupila kytičku,“ zmínila Jana Fixová z Havlíčkova Brodu. „Synovec tu má stánek, tak jsem se přišla podívat. Zatím jsem ještě nic nekoupila,“ svěřila se Růžena Žáková.

Za dvě hodiny měli vyprodáno

Spokojení byli i trhovci. Stánek Dvorského statku z Olešenky u Přibyslavi zel dvě hodiny po otevření prázdnotou. „Máme vyprodáno,“ usmívala se Věra Dvorská. „Byli jsme nadšení z kampaně, kterou město pro trh udělalo. Díky tomu o trhu vědělo hodně lidí. Spousta zákazníků už naše výrobky zná. I lidé, kteří mají určitý blok ke kozím výrobkům, po ochutnávce zjistí, že navzdory předsudkům je to lahodné a zakoupí,“ sdělila Věra Dvorská.

V nabídce měli kozí jogurtové mléko, kozí sýry přírodní i ochucené, žervé nebo tvarohový krém s čokoládou. „Trhy pomáhají navázat kontakt s našimi zákazníky, lidé se o nás dozví a pak přijedou pro výrobky i na naši farmu,“ doplnil Vít Dvorský.

S trhy byl spokojený i brodský rodák Jiří Průša, který zavzpomínal na trhy, které se dříve konaly na Smetanově náměstí. „Supermarkety tehdy nebyly, a tak se na trhu prodávalo úplně všechno: ovoce, zelenina, ale i živá zvířata, drůbež, králíci i selata, zavzpomínal Průša. „Trhy se tehdy konaly každý týden, ale srovnávat se to moc nedá, dnes je jiná doba. Neříkám, že to tehdy bylo lepší, ale bylo to jiné,“ řekl Jiří Průša.

Kromě nákupů se lidé na trzích mohli také občerstvit u stánku s čepovaným chotěbořským pivem nebo ochutnat staročeský trdelník. Pro děti byl připraven dětský koutek.

Ochutnat mohli zájemci i rybí pokrmy. Stánek s příznačným názvem „Ryba domácí“ nabídl kuchařskou show, na které dva profesionální kuchaři připravovali jídla z kapra, pstruha, amura nebo tolstolobika.

Svůj stánek měla na náměstí i obecně prospěšná společnost Chaloupky, která pořádá ekologické výukové programy, posiluje znalosti a postoje vedoucí k respektu a ohleduplnosti k přírodě. K vidění byl také prosklený včelí úl.

Autor: Petr Stránský

15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vysněné dětské postele

Neprůstřelný je na podzim v krajském přeboru po třech kolech chotěbořský gólman Tomáš Dobrovolný (na snímku), který nepustil míč za svá záda 270 minut. Naposledy to bylo ve Speřicích, kde se s týmem radoval z výhry 1:0.

Soural: Nemá cenu dělat velké závěry, nyní je to o momentálním pocitu

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Jihlava – Výsledek se opakoval. Hokejisté Jihlavy prohráli i na domácím ledě s Olomoucí 1:2. Stejné skóre se totiž v přípravě obou extraligových celků zrodilo i před třemi týdny na Hané. Dukla po bezbrankové první třetině vedla díky Zemanovi, ale o pět minut později srovnal Řípa a na začátku třetí periody udeřil Sundher.

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Humpolec – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Muž ležel na chodbě ubytovny. Pomoci mu nedokázali ani lékaři rychlé záchranné služby.

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

V muzeu se bude mluvit o pokladech na Vysočině

Chotěboř – Zajímáte se o poklady? Rádi o nich čtete? Nebo dokonce jste jejich vášnivým hledačem? A jak to vůbec se stavem pokladů na Vysočině vypadá? Odpovědi nejenom na tyto otázky dostanete v úterý 5. září od 17 hodin v městském muzeu v Chotěboři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení